luni, 20 februarie 2012

Apel in sustinerea comunitatii de romani din Serbia

D E C L A R A T I E  P O L I T I C A   



Ziua Internaţionala a Limbii Materne-Apel in sustinerea comunitatii de romani din Serbia



Ziua Internaţionala a Limbii Materne este sărbatorită în fiecare an la 21 februarie si a fost instituită cu scopul de a promova diversitatea lingvistică şi multilingvismul,recunoasterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în mod special pe cele ale grupurilor minoritare.
Necesitatea unei asemenea politici este actuală şi totodată foarte acută avînd în vedere că din cele 6700 de limbi vorbite în lume, jumătate sînt în pericol să dispară definitiv.
 Statele membre UNESCO s-au angajat sa contribuie la protectia si revigorarea bogatei diversitati culturale prin promovarea limbilor ca forma de comunicare, interactiune si intelegere intre popoare diferite.
In aceasta zi vreau sa aduc in atentie una dintre zonele în care trăiesc comunități mari de români-Serbia,unde sunt aproximativ 350 de mii de romani , majoritatea în Valea Timocului şi Valea Moraviei .Aici se doreste, ca  în cooperare cu autorităţile sârbe,sa se  identifice  soluţii, astfel încât reprezentanţii minorităţilor naţionale române să beneficieze de acces liber la educaţie, cultură, religie şi media în limba română, pe întregul teritoriul al Serbiei.

Nu este prima dată când este discutat acest subiect ,iar Romanii din Valea Timocului nu au cerut  decat respectarea drepturilor comunitatii romanesti de la sud de Dunare in conformitate cu tratatele internationale la care Bulgaria si Serbia sunt parte.
 Recent ,in cadrul lucrarilor APCE, s-a atras atentia , ca Serbia nu a indeplinit promisiunile legate de recunoasterea si acordarea drepturilor legitime pentru numeroasa comunitate de romani/vlahi din Timoc.
Astfel,Serbia a ramas in continuare sub monitorizare, in ciuda eforturilor reprezentantilor sai de a convinge raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei ca lucrurile s-au indreptat definitiv. In plus, delegatia Romaniei a reusit sa impuna un amendament la Raportul final, amendament care cere Serbiei sa actioneze in conformitate cu Rezolutia Adunarii nr 1632/2008 referitoare la “situatia minoritatilor nationale din Voivodina si a minoritatii etnice romane din Serbia”.  

Imi exprim pe aceasta cale ingrijorarea  pentru situaţia comunitatii  românilor din Serbia pusi in imposibilitatea de a-şi exercita libertatea religioasă, dreptul de a-şi folosi propria limbă, dreptul de a-şi afirma identitatea culturală.Si nu pot sa nu remarc ca vechilor intimidari ,li s-au adaugat în decembrie 2011, o situatie fara precedent ,atacurile armate asupra liderilor românilor din Timoc si Voivodina ,care nu par a fi simple coincidente.
Presedintele Comisiei pentru informare si activitate editriala a Consiliului National Ruman(Vlah),a dat un interviu prin care transmite ideea ca  romanii nu sunt recunoscuti.,,Vlahii au fost mereu sarbi,a afirmat Dusan Firovici,presedintele Consiliului.Deci limba romana este data afara,hai sa nu spun altfel,un cuvant asa grav,dar asa este ,ca limba romana nu inseamna nimic pentru noi in Consiliul National Vlah si ea nici nu va mai exista,,.
Ce pot sa spun, este ca Romania a recunoscut in primul rand toate minoritatile nationale si fiecarui membru a minoritatii din care face parte ii este recunoscut dreptul la educatie in limba materna,la identitate culturala si religiosa,remarcand ca printre minoritatile recunoscute cu tot cu drepturi se numara si membrii comunitatii sarbe din Romania.
Poate ca aceasta zi obliga autoritaile sarbe la reflectie in privinta recunoasterii drepturilor romanilor din Serbia. 



Senator Elena Mitrea-PSD Bacau                                               20.02.2012

Vicepresedinta a Comisiei Romanilor de pretutindeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu