sâmbătă, 18 februarie 2012

,,DESCHIDEM CALEA PENTRU RESPECT ȘI DIALOG


Ştim şi simţim cum toţii că starea actuală a economiei şi societăţii române, în general, nu este deloc îmbucurătoare.,,
MASA ROTUNDĂ
„Mai mult respect în relația dintre autoritățile publice și cetățeni prin modificarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică”
Pentru luarea unor decizii corecte, în acord cu nevoile comunităţii, există Legea 52/2003, care oferă tuturor dreptul de a fi informaţi cu privire la intenţiile de cheltuire a banului public ,dar şi de a interveni cu propuneri.
Coalitia 52, propune reprezentantilor legislativului completarea prevederilor Legii nr 52/2003 privind Transparenta decizionala a administratiei publice, cu: sanctiuni, termene rezonabile de dialog si reguli minimale unitare pentru dezbaterea publica a proiectelor de acte normative si doreste sa aiba acordul tuturor fortelor politice pentru acest demers.
În acest context, membrii COALIȚIEI 52 din Bacău au organizat la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Bacău, masa rotundă cu tema “Respect și responsabilitate pentru dialog,,la care au fost prezenti   reprezentanţi ai InstituţieiPrefectului, Camerei de Comerţ şi Industrie Bacău, Patronatului IMM-urilor Bacău, Patronatul Prestatorilor din Servicii Bacău, Patronatul Comercianţilor Bacău, Centrul Regional de Mediere Bacău, Sindicatul Profesorilor Oneşti, ONG-uri şi mass media. In timpul timpul dezbaterilor  au fost prezentate amendamentele propuse pentru schimbarea Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică. 
S-a prezentat  rezultatul cercetării realizate de Academia de Advocacy Timişoara privind modalitatea în care primăriile de municipii, consiliile județene și ministerele înțeleg să respecte prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Concluziile cercetării reflectă dezinteresul majorității autorităților publice fată de dialogul cu cetățeanul, fapt care poate duce la descurajarea celor care doresc să fie consultați și implicați în luarea deciziilor. Conform studiilor de specialitate, una din cauzele deloc de neglijat acestei situaţii ţine de lipsa de transparenţă a deciziilor autorităţilor şi de lipsa actului de consultare a celor ce sunt ulterior puşi să aplice deciziile şi hotărârile. Materialele care au stat la baza elaborării studiului pot fi accesate la www.advocacy.ro.
Starea generală a comunităţii judeţului nostru este una de nemulţumire.Mulţi concetăţeni sunt nemulţumiţi de taxele mari şi de lipsa de preocupare a autorităţilor pentru promovarea economiei, atragerea de investiţii, investitori şi a programelor de sprijinire a întreprinzătorilor, preţurile utilităţilor, lipsa de infrastructură etc.Decizia pentru cheltuirea banului public este însă la autoritățile locale, judeţene şi naţionale.
Prin modificarea și completarea legii cu aceste amendamente, Coaliția 52 dorește să ofere un cadru real și onest.Amendamentele vizează:
·        mărirea perioadei de consultare publică;
·        organizarea dezbaterilor publice după o procedură unitară;
·        sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care nu se respectă Legea 52.
La nivelul intregii tarii s-au organizat mese rotunde in 20 de orase la care au participat 55 de parlamentari,care si-au declarat  susținerea pentru demersul Coaliției 52 și au fost de acord cu nevoia de schimbare a legii astfel încât aceasta să devină funcțională. La finalul meselor rotunde, Coaliția 52 va prelua din toată țara, punctele de vedere ale parlamentarilor, consilierilor locali și județeni, primarilor, președinților de consilii județene, în susținerea amendamentelor propuse.
Amendamentele revizuite în urma observațiilor colectate vor fi transmise parlamentarilor din toate județele țării, în scopul inițierii propunerii legislative de modificare a Legii 52/2003 în Parlamentul României.
Totodată, amendamentele vor fi transmise și Guvernului care, de asemenea, poate solicita modificarea Legii 52/2003.


MITREA Elena

Senator
PSD
Susține


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu