luni, 27 februarie 2012

Intrebari lamuritoare pentru asistenta sociala din mediul rural

 Intrebari adresate dnei ministru Claudia Boghievici.
In urma dezbaterilor pe care le-am organizat saptamana trecuta in colegiu,la Colonesti si Secuieni am stans parte din problemele semnalate de catre participanti-autoritati locale ,asistenti sociali,referenti sociali,ONG-uri,intr-o intrebare pe care am adresat-o minstrului MMFPS.              

Doamnă ministru,

In urma dezbaterilor pe care le-am organizat in colegiu,in principal in mediul rural am constat o serie de probleme pe care vi le aduc la cunostinta si pentru care cer lamuriri.
Prin legea  asistentei sociale s-a dorit  cresterea gradului de implicare a primariilor in scopul identificării problemelor sociale reale si elaborarii unor strategii viabile de dezvoltare sociala.
*Cum se face poate acest lucru fară finantare,stiut fiind ca  legea asistentei sociale a intrat in dezbatere cu procent alocat autoritatilor locale,de la bugetul de stat prin MMFPS,procent care ulterior a fost retras din lege?
*Care este cointributia MMFPS la bugetul local pentru servicii sociale existente sau nou infiintate,avand in vedere că acolo unde exista servicii sociale acestea nu acoperă nevoile comunitătii,si sunt in imposibilitatea respectarii si   corelării standardelor de cost cu standardele de calitate?
       *Cum poti sa faci asistenta sociala fara asitenti sociali,atăta timp cat exista primarii care daca au angajati pe post de asistenti sociali ,,fac de toate ,,si daca nu au si vor sa angajeze se izbesc de o procedura greaoaie ,fapt pentru care se impune simplificarea procedurii de deblocare sau deblocarea in fapt a posturilor din asistenta sociala.
In ceea ce priveşte numărul asistenţilor sociali, legea asistentei sociale,prevede ca,acesta să fie stabilit în raport cu numărul beneficiarilor măsurilor de asistenţă socială.
*Care este  numarul asistatilor sociali ,numarul de asistenti sociali si corelatia intre acestia si funcţionarii publici şi personalul contractual ai Agenţiilor Teritoriale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială infiintate in baza O.U.G. nr. 113/2011, prin care a fost reorganizata Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială,avand in vedere ca in principal scopul acesteia este de control si sanctionare .

  *Legea prevede ca pe lângă personalul de specialitate din domeniu, vor putea activa şi voluntari.Cati voluntari activi sunt,daca exista o statistica in acest sens si despre ce asistenta sociala poti vorbi acolo unde nu exista asistenti sociali ,voluntari si in plus autoritatea locala este dezinteresata sau chiar nu poate financiar acoperi astfel de cheltuieli?  
 Legea propune, totodată, încurajarea persoanelor care beneficiază de asistenţă socială să intre în câmpul muncii în termen cât mai scurt, lucru cu care sunt de acord.Refuzul unui loc de muncă, al participării la cursuri de formare şi calificare poate avea drept rezultat diminuarea cuantumului beneficiului de asistenţă socială sau chiar încetarea acestuia.

  *Cum si cu ce efecte se aplica aceasta reglementare in mediul rural unde nu exista locuri de munca,iar majoritatea celor fara loc de munca sunt cei din generatia care au copii la scoala ?

Solicit raspuns scris.

Cu multumiri Senator Elena Mitrea-Bacau                     27.02.2012                                



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu