miercuri, 1 februarie 2012

Situatia absorbtiei Fondurilor europene pentru dezvoltare rurala

INTERPELARE ADRESATA D-lui ministru Leonard Orban -Ministrul Afacerilor Europene

Domnule ministru,

 Recent ati atras atentia ca rata de absortie  a fondurilor europene,va trebui sa creasca rapid in 2012,altfel ,Romania riscand sa piarda definitiv sume importante din fonduri europene ,prin asa-numitul proces de dezangajare. In acest sens v-ati propus ca in acest an-2012,rata de absorbţie a fondurilor europene să crească la 20%, un procent extrem de ambiţios în condiţiile în care, în sfarsitul anului 2011, România  se găsea la un procent de atragere a banilor sub 4% din totalul sumelor disponibile în intervalul 2007-2013.
Nu se poate trece cu vederea ca neabsorbţia fondurilor europene au avut un impact dezastruos  în economie  şi în viaţa socială a populatiei.Romania  a avut nevoie stringentă de bani în aceşti ani de criză cumplită, si dacă s-ar fi făcut o absorbţie efectivă mai aproape de nivelele alocate pe cei 5 ani (2007-2011), situaţia economică a ţării ar fi fost mult  mai buna,masurile de austeritate puteau fi mai suportabile pentru populatie,s-ar fi creat locuri de munca,s-ar fi taiat mai putin sau deloc la pensii si salarii,la alocatiile pentru copii,la sanatate si invatamant.
Zeci de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană – au rămas neutilizate în proporţii covârşitoare timp de 5 ani de zile, si pentru ca  nu au fost întreprinse măsurile organizatorice şi administrative necesare pentru accesarea fondurilor europene . 
Va rog domnule ministru sa faceti publica o informare corecta ,actualizata cu datele si evaluarile de care dispuneti,despre situatia reala a absortiei efective a fondurilor europene gratuite in cei cinci ani care au trecut de la alocarea lor,de la aderarea Romaniei la UE.
Cine va plati pentru neabsortia a 80% din fondurile alocate ?
Cum va recupera si daca  va recupera Romania fondurile neabsorbite pana in 2013 .
Agricultura este o resursa importanta a Romaniei si in 2011 a  contribuit semnificativ la cresterea economica
Referindu-ma la Fondurile europene pentru agricultură, deşi au fost utilizate într-o proporţie mult mai mare şi în acest domeniu o sumă importantă a rămas neutilizată şi neabsorbită în primii 5 ani (2008-2011).
Conform hotărârii Parlamentului European din luna decembrie 2011,UE a decis să contribuie mai mult la finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală din România.Astfel România face parte din grupul celor 5 ţări pentru care UE va putea finanţa până la 95% din costul proiectelor pentru dezvoltare rurală, alături de Grecia, Irlanda, Portugalia şi Letonia.Decizia a fost luată pentru a accelera creşterea economică, a stimula competitivitatea şi pentru a garanta continuarea implementării proiectelor în ţările care se confruntă cu probleme de finanţare ca urmare a crizei financiare.
Va rog domnule ministru prin raspunsul emis ,sa faceti publica situaţia absorbţiei efective a celor 14,8 miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
Cum va fi transpusa Decizia UE si ce va insemna pentru Romania?
Solicit raspun scris .

                                                                        Senator,
Elena Mitrea- Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu