luni, 27 februarie 2012

O noua reducere a concediul pentru creșterea copilului

Interpelare adresata dnei  ministru Claudia Boghievici,MMFPS.

Doamna ministru,

Va atrag atentia că transpunerea Directivei europene  2010/18/UE a CE,din 8 martie 2010 de punere în aplicare a Acordului-cadru revizuit, privind concediul pentru creșterea copilului,in Ordonanta de urgentă 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială ,s-a facut in total dezacord cu reglementarile propuse de catre Comisia Europeană, fapt pentru care solicit revizuirea si transpunerea directivei in litera si spiritul in care a fost adoptată.
*Va intreb doamna ministru daca Comisia Europeana are cunostinta despre modul in carea a fost transmisa Directiva 2010/18/UE,de catre Guvernul roman, avand in vedere ca:
Directiva prevede faptul că statele membre pot introduce sau aplica dispoziții mai favorabile decât cele prevăzute în acord,că aceasta nu poate  constitui un motiv pentru reducerea nivelului general de protecție acordat, si in plus UE a dat ragaz suficient pentru ca statele membre sa se conformeze directivei, dacă este necesar, pentru a lua în considerare dificultățile speciale.
În conformitate cu punctul 34 din Acordul-cadru,statele membre sunt încurajate să elaboreze, pe cont propriu  și în interesul Uniunii, propriile lor tabele, care să ilustreze, în măsura posibilului, corespondența între prezenta directivă și măsurile de transpunere  și să le facă publice. Aceeasi directiva prevede ca  statele membre sa stabileasca sancțiuni cu efect de descurajare,aplicabile în cazul încălcării dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive,ceea ce nu am intalnit in ordonanta adoptata de Guvernul roman,
Prin OUG 124/2011,s-a impus ca  in funcție de varianta de concediu pentru care a optat mama sau tatal,cel puțin o lună din perioada totală a concediului sa fie alocată persoanei îndreptățite care nu a solicitat acest drept . In caz contrar, perioada concediului solicitat de celălalt părinte se reduce cu o lună.(3) Pe perioada în care cealaltă persoană beneficiază de dreptul propriu la concediu de creștere copil, de cel puțin o lună, dreptul celuilalt părinte se suspendă, acesta având posibilitatea de a beneficia de concediu fără plată sau de a-și relua activitatea profesională.
Indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului,au fost reduse prin OUG 111/2010.Chiar daca această reducere a fost compensată de anumite facilităti,care nu au facut decat sa determine  parintii sa se intoarcă la lucru,fară a avea in vedere interesul copilului,s-ar fi impus ca  noile reglementari in sensul altei reduceri,sa fie precedate de un studiu asupra efectelor pe care le-a avut aceasta ,in principal, asupra copilului.
Marea majoritate a părintilor au nivelul minium de indemnizatie.In ultimul timp tot mai multi se intorc la muncă inaite de a implini copilul vărsta de un an, pentru a beneficia de stimulentul de insertie,in valoare de 500 lei.
*Va rog doamnă ministru sa faceti publice concluziile studiului care au stat la baza noilor modificari aduse de OUG 111/2010.
*Care este numarul numarul mămicilor si tatilor care beneficiază de concediul pentru cresterea copilului ,si după nivelul cuantumului indemnizatiilor pe care le primesc.
*Cati beneficiari de indemnizatii s-au intors la muncă si care a fost efectul acestei măsuri ?
*Ce economii a adus la buget măsura introducerii celor doua variante de concediu ?
*Ce masuri alternative a luat ministerul in beneficiul copiilor ai caror parinti se intorc la muncă inainte de implinirea varstei de 2 ani,respectiv 1 an ?

Solicit raspuns scris si verbal.

Senator Elena Mitrea-Bacau


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu