vineri, 24 februarie 2012

Semnal de alarma -Saracia

Sărăcia  trebuie privita ca o prioritate naţională căreia trebuie să i se acorde toata atenţia,,.
Nu este un secret pentru nimeni că, din punct de vedere al asistenţei sociale, din punct de vedere a ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor de către stat, regimul Băsescu a abandonat această obligaţie. Legat de ceea ce înseamnă acest abandon, de ceea ce înseamnă, dacă vreţi, într-un fel, încălcarea Constituţiei, pentru că prin Constituţie România este un stat social.
In Conferinta de presa a PSD,Rovana Plumb-presedinta OFSD, a atras atentia asupra faptului ca ,,sărăcia  trebuie privita ca o prioritate naţională căreia trebuie să i se acorde atenţia. În primul rând, în clasamentul adevărului, România stă foarte prost: 9 milioane de români sunt săraci sau în pragul sărăciei, adică aproape jumătate din populaţia României. Este reperul care ar trebui să guverneze politicile publice derulate de Guvern în perioada următoare. În acelaşi timp, 6,6 milioane de români suferă de lipsuri materiale severe, un record negativ absolut pentru toate ţările din Uniunea Europeană. Desigur, cifrele Eurostat se referă la perioada anului 2010. Cu siguranţă, în 2011 situaţia s-a agravat.
România deţine recordul în Uniunea Europeană privind sărăcia în rândul copiilor. Astfel, dacă media la nivelul Uniunii Europene a sărăciei în rândul copiilor este de 27%, în România ea este de aproape 49%.
Programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu nu conţine măsuri sociale de reducere a sărăciei, fapt care anulează şansele de acţiune rapidă către corectarea acestei situaţii. Cifrele privind sărăcia românilor sunt cele care se relevă în clasamentul adevărului. Guvernul se laudă cu efectele măsurilor de austeritate asupra cifrelor şi doar asupra cifrelor. Efectul aceloraşi măsuri asupra oamenilor este cel care contează, iar acesta este dramatic. De ce? Pentru că nu a existat nimic care să compenseze efectul măsurilor de austeritate.
Săptămâna trecută am făcut un apel către noul ministru al Muncii pentru a solicita Guvernului modificarea Ordonanţei 124 din 27 decembrie 2011, care reglementează şi modifică acordarea ajutoarelor sociale. Astăzi, fac din nou apel prin intermediul dumneavoastră la ministrul Muncii pentru a solicita Guvernului modificarea prevederilor Ordonanţei 124/2011 în ceea ce priveşte condiţionalitatea acordării indemnizaţiei pentru creşterea copilului de plata taxelor şi impozitelor locale, în sensul eliminării acestei măsuri.
Nicăieri nu există o astfel de condiţionalitate. În Uniunea Europeană nu cunosc să existe o astfel de condiţionalitate între acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de plata taxelor şi impozitelor locale. Mai mult, în conformitate cu prevederile legislaţiei fiscale în vigoare, o plată a datoriei poate fi eşalonată, îi pot fi aplicate majorări de întârziere, penalităţi şi nicidecum să condiţionezi o plată a taxelor şi impozitelor locale de un drept al copilului care se regăseşte în această indemnizaţie pentru creşterea copilului Pe aceeasi tema,a sărăciei, care afectează mai ales copiii din România Corina Creţu a interpelat CE,,In medie, unu din patru europeni este ameninţat de sărăcie, potrivit statisticilor oficiale ale UE, această pondere atingând recordul în cazul copiilor din România, aproape jumătate suferind din cauza sărăciei sau fiind vizaţi de acest risc.
Europarlamentarul social-democrat Corina Cretu a adresat o interpelarea Executivului comunitar,solicitand măsuri coordonate la nivel european pentru crearea de locuri de muncă şi combaterea sărăciei prin politici focalizate şi instrumente de intervenţie concretă în vederea sprijinirii categoriilor celor mai defavorizate, în special a copiilor. 
"Datele oficiale privind sărăcia şi excluderea socială la nivel european reflectă falimentul politicilor de austeritate, care au accentuat polarizarea în societate şi au afectat grav nivelul de trai al cetăţenilor. În special în cazul României - care deţine în UE recordul de sărăcie în rândul copiilor - este revoltător, aşa cum e cuantificat statistic, efectul dramatic al politicilor antisociale ale guvernului Boc".
Potrivit celor mai recente date, publicate luna aceasta de Eurostat, cele mai ridicate rate ale riscului sărăciei în UE, în anul 2010, s-au înregistrat în Bulgaria (42%) şi România (41%), iar cele mai scăzute în Cehia (14%), Suedia şi Olanda (15%). "La nivelul Uniunii Europene, 115 milioane de persoane, adică 23% din populaţie, erau ameninţate de sărăcie şi excludere socială, înainte ca măsurile antisociale ale guvernelor de dreapta să-şi producă pe deplin efectele nocive",
"Cel mai îngrijorător este faptul că în rândul copiilor ponderea celor ameninţaţi de sărăcie a fost mai mare decât în cazul adulţilor, ajungând la 27%, ca medie europeană, şi la 48,7% în România - procent record în Uniunea Europeană, în condiţiile în care în celelalte state membre variază între 15% în Slovenia şi ţările scandinave şi 44,6% în Bulgaria".
"În România şi Ungaria se înregistrează şi cele mai mari diferenţe între situaţia copiilor şi a celorlalte categorii de vârstă". 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu