joi, 15 iulie 2010

Asistenţa socială în contextul actual. Persoana cu handicap şi asistenţa socială, între nevoi şi realitate



Vineri, 02 Iulie 2010, ora 16:00 la Casa de Cultură Buhuşi am organizat şi moderat dezbaterea publică cu tema „Asistenţa socială în contextul actual. Persoana cu handicap şi asistenţa socială, între nevoi şi realitate”.Aceasta face parte din seria dezbaterilor organizate la nivel local:asistenti maternali,personal medical,intalnirea cu parintii copiilor cu autism desfasurat la centrul Betania Bacau si intalnirilor programate pentru aceasta vacanta parlamentara cu pensionarii,reprezentantii copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si pentru sectorul economic intalnire cu agentii economici avand in vedere somajul si lipsa locurilor de munca. Alaturi de asistenţii personali şi persoanele cu handicap din oraşul Buhuşi,au participat autoritatea locală reprezentată de dl. primar Ionel Turcea şi DGASPC Bacău reprezentată de dl. director Sorin Braşoveanu.
Discuţiile s-au axat în mod concret pe problemele cu care se confruntă atât persoanele cu handicap cât şi asistenţii personali, conştientizarea propriilor drepturi dar şi a obligaţiilor aferente.
Am detaliat persoanelor participante legislaţia specifică din domeniu şi iniţiativele pe care le-am întreprins la nivel de Parlament pentru îmbunătăţirea situaţiei lor punct cu punct, amendament cu amendament. O problemă generală este aceea a subfinanţării, a indemnizaţiilor foarte mici şi prezenţa unor proceduri care îngreunează activitatea asistentului personal mai ales datorită semnării unui contract de muncă pe o perioadă determinată.Asistentul personal este platit pentru 8 ore si nu pentru 24 de ore cat asigura ingrijire persoanelor cu handicap care sunt nedeplasabile.La aceste probleme se adauga neacoperirea medicamentelor necesare dizabilitatii,deoarece pentru medicamente compensate si gratuite exiata un plafon mic rezervat de CNAS. Dintre persoanele cu handicap foarte putine beneficiaza de bilete de tratament ,care ar trebui acordate prin casele de pensii judetene ,anul si gratuit.Ori aceasta categorie de persoane figureaza pe aceleasi lista cu pensionarii si mai grav ca prin Legea pensiilor unitare propuse de Guvernul Boc acest drept a disparut
Problemele sunt multe, complexe şi necesită o atenţie şi colaborare sistematică şi de lungă durată pentru îmbunătăţirea, în cele din urmă, a traiului persoanei cu handicap şi a asistentului personal. Persoana cu handicap reprezintă un grup vulnerabil ce trebuie ajutat printr-o legislaţie orientată în direcţia protecţiei şi îmbunătăţirii calităţii vieţii a acestuia ca un drept fundamental de care trebuie să beneficieze orice om.
Am constatat cu surprindere că multe persoane cu handicap şi chiar asistenţii lor nu-şi cunosc drepturile, fapt pentru care la sediul fiecărui birou parlamentar din cele patru din colegiu voi afişa la loc vizibil drepturile acestora, informaţii menite să-i sprijine în demersurile pe care le întreprind.
Nu am putut să trec peste ziua de 1 iulie care a însemnat data la care au intrat în aplicare măsurile impuse de Guvern cu privire la reducerea salariilor cu 25%, creşterea TVA de la 19% la 24%, impozitarea tichetelor de masă, cadou, de vacanţă şi de creşă- sunt măsuri care îi afectează şi m-a pus pe ganduri titlul unui articol care suna cam aşa ,,1 iulie ziua în care sărăcia este instituită prin lege,, Chiar dacă aş fi evitat subiectul grija lor pentru ziua de mâine era şi este prea mare ca să nu întrebe ce se întâmplă şi până când.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu