sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Simpozionul Naţional “Violenţa domestică ne poate lovi pe toţi”

violenta_domestica_thmb_3.jpg

Ieri 19 noiembrie, am avut deosebita placere de a participa la  simpozionul national“Violenţa domestică ne poate lovi pe toţi”, desfasurat la Iasi,care a marcat anticipat deschiderea campaniei celor 16 zile de activism pentru violenta domestica,o problema grava, ce ia amploare la nivel national.Proiectul a fost lansat de catre Organizatia femeilor social-democrate ,in parteneriat cu Departamentul pentru Egalitate de Sanse si Familie PSD . Manifestarile au debutat chiar inainte de 25 noiembrie, data declarata, de ONU, drept “Ziua Internaţională de Combatere a Violenţei asupra femeii”. Pentru ca “din păcate, acţiunile internaţionale de acest gen nu au corespondent in societatea romanească, Organizaţia de Femei Social-Democrate, a considerat că este oportun să fie puse in aplicare cateva proiecte pe această temă in săptămana 19-26 noiembrie, in filialele judeţene, din dorinţa de a face un pas important in demersul de aliniere la practicile şi eforturile depuse de comunitatea internaţională pentru combaterea violenţei in familie. Aceasta pentru conştientizarea societăţii despre faptul că violenţa domestică afectează atat femeile, cat şi bărbaţii, atat copiii, cat şi persoanele adulte, atat pe cei cu stare materială bună, cat şi pe cei cu o stare materială precară, cu alte cuvinte ne loveşte pe toţi. In cadrul simpozionului,s-a abordat problema violenţei domestice din punct de vedere religios, instituţional, legislativ şi au participat la dezbateri  reprezintanti ai Mitropoliaei Moldovei şi Bucovinei, Episcopiei Catolice, Primăria Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Poliţia Comunitară Iaşi, organizaţiile neguvernamentale, Universitatea Petre Andrei din Iaşi, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi si treprezentante ale partidelor politice PNL,PC,PRM . 


Interventia mea in calitate de sustinator al legislatiei in domeniu violentei,senator in comisia egalitate de sanse si vicepresedinte al Departamentului Egalitate de Sanse si Familie PSD,a fost de informare a stadiului in care se afla cele 3 initiave legislative de modificare a legii 217/2003 privind violenta in familie(material postat anterior-Cu sau fara ordin de restrictie in privinta violentei in familie.)
Interesanta a fost vizitarea centrului rezidential Hecuba-pentru mame si copii aflati in dificultate.Centrul ofera conditii de viata decente si un mediu securizat pentru mame aflate in dificultate pentru a -si putea construi un viitor.De fapt Iasul  este un exemplu, model de administratie care a acordat atentie tuturor categoriilor sociale dezavantajate..




La eveniment au fot prezente reprezentante OFSD din toate judetele tarii ,impreuna cu presedinta OFSD,europarlamentarul  Rovana Plumb care a sustinut ca:
'Trăim într-o societate bolnavă, care se confruntă cu o reformă bolnavă, ca urmare a politicilor duse în această perioadă şi care se accentuează, din punct de vedere al lipsei de orientare, către toate categoriile sociale. (...) România trăieşte, din păcate, încă, într-o mentalitate în care violenţa domestică este la ea acasă. Chiar dacă sărbătorim, pe 1 şi 8 martie, Ziua femeii, o singură zi nu este de ajuns, pentru că, în fiecare minut, în România, două femei cad victime acestei violenţe în familii. Statistica arată un număr crescut de persoane - 12.500 - care au avut curajul să recunoască faptul că au trecut prin această formă de manifestare.

A precizat deasemeni ca va face demersuri pentru reorientarea campaniilor care vizează violenţa domestică şi traficul de carne vie spre consilierea victimelor, astfel încât acestea să poată începe o nouă viaţă. Ea a menţionat că, la nivel european, se lucrează la o directivă de instituire a unui ordin de protecţie a victimei de violenţele agresorului, iar în România la o serie de legi privind ordinul de restricţie şi protecţie a victimei violenţei domestice.

 Rovana Plumb a arătat că la nivel european, dar şi în România violenţa domestică este un flagel, care s-a transformat într-o stare de normalitate.
Este o actiune cred ca fiecare judet va organiza actiuni cu tema violentei in perioada aceasta.La Bucuresti ,in 8 decembrie , voi organiza  la Palatul Parlamentului o actiune pa aceeasi tema ,prin Comisia egalitate de sanse in parteneriat cu doua ONG-uri-Grado si Transcena.(detalii pe parcurs)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu