duminică, 21 noiembrie 2010

Injumatatirea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Interplare adresata dl.ministru Ioan Botis.

D-le Ministru,


 Ati anuntat ca Proiectul de Cod Social  va intra in prima lectura la Guvern saptamana viitoare,fapt pentru care va informez ca prevederile acestuia a atras nemultumiri si nesiguranta pentru parintii care-si doresc sa nasca si sa creasca  copii.
Statul roman nu dezvolta politici demografice si nu tine seama de fenomenul tot mai vizil imbatranirea populatiei.Statul ia masuri pripite fara un studiu de impact,la repezeala si fara un timp prealabil necesar unor analize si programari pentru fiecare din cei afectati.
Conform acestui document ,mamicile ar urma sa primeasca indemnizatia pentru cresterea copilului pe o perioada de maximum un an, fata de doi, cat este in prezent.As putea  aprecia marinimia de a lasa  parintelui  dreptul la concediu pana cand copilul implineste doi ani, dar faptul ca a doua parte a acestuia va fi neplatita, suna  taios.
Cred ca egalitatea de sanse este un concept ignorat in noua strategie sociala, care face diferenta intre parintii care obtin venituri impozabile si cei care fie au avut perioada asimilata cu venituri sau fara venituri. La fel somerii, cei cu concediu medical, pensie de invaliditate, studentii,cursantii pentru formare si perfectionare vor primi o indemnizatie in functie de statul care il au in momentul cand vor avea un copil ,sau vor alege sa renunte la un lucru firesc intr-o societate normala.
-Pentru ca masura de reducere cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului expira la sfarsitul anului,va rog d-le ministru sa precizati ce procent din PIB a acoperit aceasta masura si ce economii vor aducea masurile pe care tocmai le pregatiti ?
-Ce economii credeti ca veti face cu copii nenascuti inca si care cu siguranta nu se vor mai naste dupa aplicarea acestor masuri ?

Trebuie sa tineti  seama ca in Romania  nu exista un sistem de ingrijire si ocrotire a copilului pana la 3 ani,ca cele cateva zeci de crese sunt insuficiente ,ca  mortalitatea infantila a atins cote alarmante,ca starea de sanatate a romanilor este in general proasta si ca saracia domneste ca la ea acasa.
Propunerea de acordare a  stimulentelor o va determina pe mama sa munceasca pentru a suplini reducerea indemnizatiei.
-Ce alternativa ofera Guvernul parintilor care nu au o cresa ,nu au bunici care sa ingrijeasca copilul in lipsa mamei,nu au bani sa  plateasca o bona?Fara toate acestea mama va alege sa ramana in continuare cu copilul,dar fara nici un sprijin financiar.In oricare din situatii va suferi atat mama cat si copilul.
-As vrea sa stiu va preocupa aceasta ,sau doar dorinta de a completa bugetul indiferent de situatie si urmari.? S-a vorbit de posibilitatea reducerii indemnizatiei persoanelor cu handicap, injumatatirea  indemnizaţiilor asistentilor sociali şi obligaţia de a îngriji două persoane cu handicap,ca si cum ,,handicapatii ,,ar locui grupati sau ar creste ca plantele mai multi intr-un loc.S-a impus deja asistentilor maternali aceeasi injumatatire-obligatia de a lua in plasament doi copii din randul copiilor abandonati, pentru a nu-si pierde locul de munca,lucru care a si dus la plecarea multora din sistemul de asistenta sociala.Dupa toate acestea propuneti  o noua injumatatire menita sa acopere expirarea masurii de  taierea cu 15% aplicata in aceasta vara pentru aceeasi prestatie -indemnizatia pentru cresterea copilului.In acest caz masurile care sunteti pe cale sa le impuneti vor duce la scaderea natalitatii,la stimularea familiilor sarace sa aduca pe lume copii doar pentru indemnizatia de crestere a acestuia.
-Va rog sa aveti in vedere ca masurile pe termen scurt pot lasa urmari pe termen lung .Am obligatia morala sa va transmit mesajul de ingrijorare  al romanilor uimiti de inventiile meschine al Guvernului si va avertizez ca aduceti atingere  celui mai fragil segment-copiii-nascuti si nenascuti.Romania trebuie sa aiba un viitor,iar viitorul sunt cei pe care astazi ii supuneti unor restrictii nepermise.

                  

               Solicit raspuns scris
                        

                               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu