8 decembrie Ziua Constitutiei,9 decembrie –Ziua mondiala a luptei impotriva coruptiei,10 decembrie Ziua internationala a drepturilor omului
Trei zile de o semnificatie deosebita .Tot atatea motive care au determinat organizarea dezbaterii « De la Conventia Europeana a Drepturilor Omului la Constitutia Romaniei contemporane:parcursul apararii drepturilor omului,realitati si politici publice in realizarea egalitatii in drepturi a cetatenilor romani » .
Organizatori au fost Departamentul egalitate de sanse,familie,relatii cu societatea civila,ONG si minoritati PSD Bacau in parteneriat cu Organizatia de femei PSD Bacau si Miscarea pentru Egalitate, Nediscriminare si Oportunitati Sociale MENOS Bacau. S-a avut in vedere :Respectarea drepturilor omului in Romania:intre teorie si realitate
a.Prevederile constitutionale,institutii chemate sa vegheze la garantarea aplicarii prevederilor constitutionale si a preeminentei acestora asupra legislatiei ;
b.Unele drepturi fundamentale :
-dreptul la viata
-dreptul la ocrotirea sanatatii
-munca si protectia sociala a muncii
-nivelul de trai
-dreptul la alegeri democratice
-familia, protectia copiilor si tinerilor
-protectia persoanelor cu handicap
Discutiile au fost interesante .Pe parcursul a doua ore participantii au facut referire
la nerespectarea drepturilor omului raportat la situatia existenta din educatie,sanatate ,asistenta sociala.Am ascultat cu interes toate interventiile ,parte din ele vor constitui materiale necesare pentru interpelari adresate guvernantilor.In cuvantul meu am facut referire la importnta acestor zile care ne-au reunit intr-o dezbatere importanta.
la nerespectarea drepturilor omului raportat la situatia existenta din educatie,sanatate ,asistenta sociala.Am ascultat cu interes toate interventiile ,parte din ele vor constitui materiale necesare pentru interpelari adresate guvernantilor.In cuvantul meu am facut referire la importnta acestor zile care ne-au reunit intr-o dezbatere importanta.
La 8 decembrie, romanii marcheaza ziua Constitutiei.
Constitutia este legea fundamentala a unui stat care reglementeaza principiile generale de organizare a statului,drepturile,libertatile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor .
Actuala Constitutie a intrat in vigoare la 29 octombrie 2003 si a fost adoptata in urma unui referendum national
De fapt sunt cateva manifestari organizate de persoane carora chiar le pasa si respecta Constitutia ,cateva discursuri ,dar de cele mai multe ori aceasta zi trece neobservata de catre cetatenii de rand si de catre noi toti dealtfel. Ne amintim totusi de Constitutie ori de cate ori suntem nedreptatiti .
Mai tragica decat letargia care a cuprins intregul popor roman este atitudinea acelora care au datoria si responsabilitatea sa o faca,sa o apere si sa o respecte.Din pacate astazi Constitutia a devenit facultativa pentru actuala putere.
Iata cele mai recente exemple.
Decizia Curţii Constituţionale a României privind constituţionalitatea îngheţării pensiilor şi salariilor în 2012 .Aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a mai multor articole din Constituţie şi, în acelaşi timp, o încurajare a guvernanţilor pentru neaplicarea legii sau ignorarea hotărârilor judecătoreşti.
Legea pensiilor, prevedea indexarea pensiilor cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu pe economie.Printr-o iniţiativă a Guvernului, a fost suspendată la aplicare, si astfel s-a decis îngheţarea pensiilor pentru anul 2012. Adică neaplicarea legii,ori pensia este un drept de proprietate, care nu poate fi afectat .Este a doua decizie a CCR care încurajează guvernanţii să nu aplice legea sau să ignore hotărârile daca amintim recenta decizie prin care s-a hotarat amânarea plăţii titlurilor executorii obţinute de salariaţi până în 2016.
Zilele acestea sunt marcate de discutiile aprige privitoare la comasarea alegerilor. O initiativa care, asemenea multor altor initiative ale Puterii, calca de-a dreptul in picioare...aceeasi Constitutie.
9 decembrie este Ziua internationala pentru lupta impotriva coruptiei.Coruptia reprezinta una dintre cele mai serioase amenintari la adresa statului de drept.
Coruptia ne afecteaza pe toti si slabeste respectul fata de lege. Coruptia a atins cote alarmante si se fac pasi prea mici pentru reducerea nivelului ei, cat despre eradicare e prea mult spus.
10 decembrie este Ziua internationala a drepturiloe omului si este inchinata celor care si-au dedicat si sacrificat viata in slujba idealurilor de promovare si aparare a drepturilor omului si consolidarea democratiei..
Incalcarea drepturilor omului este un capitol despre care sunt multe de spus in aceasta perioada in care Romania,reprezentantii celor care o guverneaza, au ales sa deconteze urmarile crizei doar prin masuri care aduc atingere drepturilor omului.Constitutia consfinteste o serie de drepturi ;dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică ,dreptul la educatie ,dreptul la ocrotirea sanatatii,dreptul la mediul sanatos,drepturi privind protectia copiilor si tinerilor,varstnicilor ,persoanelor cu handicap.In mare parte toate aceste drepturi sunt mai mult sau mai putin atinse astazi .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu