CONFERINTA “MEDIEREA APROAPE DE TINE!”
La inceputul lunii decembrie a avut loc la Bucuresti,Palatul Parlamentului Conferinta “Medierea Aproape de Tine!” organizata de catre Uniunea Centrelor de Mediere din Romania, partener al Federal Mediation and Conciliation Service, Washington D.C., U.S.A., impreuna cu Institutul Diplomatic Roman.Conferinta organizata la Palatul Parlamentului reprezinta evenimentul principal al anului 2011 din cadrul campaniei de promovare a medierii in Romania la nivel institutional, dar si in randul publicului larg.Interesul manifestat de institutii prestigioase din Romania, Casa Regala, Institutul Diplomatic Roman, diplomati, dovedeste onorabilitatea si utilitatea profesiei de mediator care se identifica cu elita intelectualitatii.
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania a inteles ca promovarea profesiei se face prin pregatirea la standarde inalte a profesionistilor din cadrul federatiei, devenind un etalon al calitatii, polarizand in interiorul federatiei profesionisti care privesc profesia ca o vocatie.
Asa cum medierea reprezinta modalitatea universala de stingere a disputelor, astfel mediatorii romani reprezinta pacificatorii care au inteles ca procedura nu are granite.
Evenimentul a marcat finalizarea pregatirii unei echipe de mediatori de catre Federal Mediation and Conciliation Service, agentia federala specializata a S.U.A., si recunoasterea acestora de cei care au institutionalizat profesia.
Evenimentul a marcat finalizarea pregatirii unei echipe de mediatori de catre Federal Mediation and Conciliation Service, agentia federala specializata a S.U.A., si recunoasterea acestora de cei care au institutionalizat profesia.
In interventia pe care am avut-o la aceasta conferinta am facut o scurta referire la Medierea in politica.
Un domeniu al medierii despre care sunt mai putine lucruri de spus,cel putin in politica romaneasca.
Numeroasele experienţe tensionate din viaţa politică autohtonă indică faptul că există un potenţial de conflict la nivelul instituţiilor politice fundamentale (Parlament, Preşedinte, Guvern), care a generat în mod permanent crize politice şi instituţionale de-a lungul perioadei tranziţiei culminând cu suspendarea Preşedintelui de către Parlament în 2007, demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură a Parlamentului în 2009 si mai recent cu schimbarea Presedintelui Senatului.
Cu toate acestea am auzit mai putin de mediere in politica romaneasca,exemplificand un caz in care PSD Arad a solicitat mediere la impartirea deconcentratelor din judet,iar aceasta a fost efectuata de catre un lider de la centru si nu de catre un mediator in sine.
Cred ca acesta este tipul de mediere folosit in politica romaneasca sau poate sunt alte exemple si cu siguranta sunt,dar pe care eu nu le cunosc.Si cred ca este un bun prilej de a pune subiectul in atentia Institutului de Stiinte Politice sau altor institutii ,ca tema de studiu ,,Medierea ca tehnica de solutionare a conflictelor politice in societatea romaneasca,, ,pentru ca asa cum stim medierea poate fi aplicata tuturor tipurilor de conflicte in care partile accepta dialogul ca modalitate de clarificare a intereselor, in scopul ajungerii la o intelegere comuna, de durata si eficienta.
Poate ar fi mai mult de spus despre mediere în relaţiile internaţionale ,despre utilitatea medierii atât în prevenirea conflictelor, cât şi în gestionarea resurselor de criză şi a crizelor însasi. Medierea este consacrată de către dreptul internaţional, alături de celelalte mijloace de soluţionare paşnică a diferendelor dintre state, si devine o cale tot mai frecventată de comunitatea internaţională de a interveni chiar pentru evitarea războaielor.
Revenind la mediere in general ,locul acesteia între mijloacele de soluţionare a conflictelor este în continuă creştere. În ultimii ani, în numeroase ţări, profesia de mediator şi-a câştigat un loc în nomenclatorul profesiilor, acestui trend înscriindu-se şi România, care păstrează ca de obicei, o serie de particularităţi în materie.
Succesul medierii este dat de faptul că şi atunci când este instituţionalizată ea înseamnă un raport între două părţi în conflict în care intervine a treia parte pentru a găsi punctele comune de dialog, de comunicare, de înţelegere şi acord îndepărtând nu numai forţa, violenţa ci chiar şi intervenţia unei instanţe.
Medierea recurge la raţiune, la cumpănirea argumentelor, la echilibrarea judecăţilor şi atitudinilor într-un câmp infinit de situaţii ,cuprinzând toate sectoarele de activitate umană, din sfera publică şi privată.
Medierea este un instrument al reducerii costurilor unei relaţii conflictuale, o sursă de satisfacţie pentru părţi, dar mai ales o cale de atingere a unor interese comune, printr-o organizare mai bună a conduitelor.
Promovarea medierii chiar agresiv as putea spune,la toate nivelele si in toate domeniile este lucru cel mai important pentru a face cunoscuta institutia medierii, importanta si utilitatea medierii în diverse sisteme de viaţă socială ,semnificaţia socială pozitivă.
Poate ar trebui mai mult facut cunoscuta activitatea in domeniu a ţărilor care au acumulat o experienţă pozitivă în promovarea medierii. Sunt lucrari scrise,articole in publicatii de specialitate,pagini pline de interes despre medierea în familie, în şcoală, în viaţa diferitelor grupuri din societate, în raporturile de muncă şi desigur în viaţa politică.
Dar nu peste tot medierea are o greutate socială pe care ar merita-o şi nu în toate societăţile ea se bucură de aceeaşi atenţie.
Viaţa dovedeşte că acele societăţi care au ştiut să-şi gestioneze sursele de tensiune şi conflict au atins parametrii înalţi în dezvoltarea economică şi socială, în gestionarea democratică a treburilor publice. Avem un exemplu clar în succesul SUA şi al Europei Unite, unde dialogul, negocierea, medierea conflictelor au permis actuala prosperitate, practicile unei democraţii autentice care să pună în valoare forţa solidarităţii şi comunicării.Si vorbind de promovarea medierii este de apreciat Ministerul Justitiei care a publicat pe site-ul institutiei tabloul mediatorilor din Romania, ceea ce reprezinta un prim pas pentru popularizarea institutiei medierii in Romania, ca alternativa pentru solutionarea conflictelor din justitie.
Si pentru a intari ideea de promovare a medierii pe orice canele cred ca un rol important il are si mass-media care desi foloseste informatia si prezinta scandalurile, conflictele si disputele care s-au inmultit,trebuie sa recunoastem,din pacate lipsesc emisiunile informative despre mediere ca solutie de rezolvare amiabila a lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu