Interpelare adresata prim ministrului Emil Boc si ministrului MAI Traian Igas
Domnule prim ministru ,
Domnule ministru
Readuc la cunostinta dvoastra cazul exploziei produsa 2010 la Zemes,judetul Bacau ,in ziua de 08.12.2010 ,in urma careia s-a dispus evacuarea a şase case şi a unei şcoli.Astazi la un an de la explozie 31 de persoane ,copii, tineri şi bătrâni, locuiesc la grămadă într-o clădire pusă la dispoziţie de Primăria Zemeş.
Acesti oameni nu vor decat intrarea în normalitate ,iar prin demersurile efectuate vor sa-si recapete gospodăriile sau cel putin sa fie despăgubiţi la o valoare justă.
La inceputul anului va adresam o interpelare prin care am cerut sa-mi comunicati daca este posibila alocarea de fonduri necesare eliminarii pericolului din zona si despagubirii locuitorilor evacuati.Raspunsul dirijat catre Ministerul de Administratie si Interne a fost de a prezenta activitatile prefectului,care s-a demonstrat ca nu au avut nici un final,specificand deasemeni ca Guvernul nu are posibilitatea legala de a acorda despagubiri la nivelul pagubei produse.
Va intreb,metaforic vorbind,,a ramas Romania un sat fara caini ?,,
Cine si cum ii mai apara pe romani in fata nedreptatilor care li se fac. Astazi trag un nou semnal de alarma si va atentionez ca la Zemes exista oricand riscul altei explozii,dezastrul fiind iminent pentru toti locuitorii comunei Zemes.
Revenind va informez ca la un an de la explozie, oamenii sunt încă evacuaţi din propriile lor case, fără nici o perspectivă de revenire la normalitate.Studiile şi expertizele efectuate au demonstrat culpa SC. OMV-Petrom S.A.fapt pentru care familiile afectate au inaintat cerere de solutionare in instanta,iar din relatarile pe care le fac rezulta ca ,, dosarul penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, este pasat, cu seninătate, de la un procuror la altul. Suntem 31 de persoane (copii, tineri şi bătrâni) care, de aproape un an de zile, cerşim la uşile autorităţilor locale şi judeţene intrarea în normalitate. Am făcut nenumărate adrese la SC OMV-Petrom pentru a încerca găsirea unei soluţii la problema noastră. Toate aceste adrese au fost tratate, în cel mai bun caz, cu indiferenţă. Am încecat să obţinem un răspuns şi de la OMV Austria, fără însă să primim vreunul”.
Va rog domnule prim ministru,domnule ministru sa interveniti in solutionarea situatiei de la Zemes.
Consider ca SC OMV Petrom trebuie sa raspunda si puteti interveni fie si pentru cei 20% pe care statul ii mai detine prin Ministerul de Finante.
Ce mesaj puteti adresa acestor familii care isi petrec sarbatorile pentru al doilea an departe de casele lor pe care le pot privi doar din afara ?
Pentru cele prezentate ,va cer sa desemnati o comisie guvernamentala de ancheta care sa verifice situatia existenta la Zemes si sa gaseasca solutia legala prin care familiile afectate sa revina la o viata normala.
Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei, vă prezint un scurt istoric al zonei,parte din memoriul pe care sinistratii l-au adresat mai multor autoritati si institutii :
,,Localitatea Zemeş reprezenta unul dintre cele mai importante centre de exploatare a petrolului din regiunea Moldovei. Astfel, o bună parte din suprafaţă comunei este ocupată cu instalaţii de extragere a petrolului. Zona evacuată după explozie era împânzită cu zeci de sonde. În anul 1992 a avut loc o alunecare de teren ( la baza căreia au stat inclusiv o serie de lucrări cu specific petrolier), care a distrus 13 case şi a îngropat aproximativ 50 de sonde, aflate în proprietatea şi administrarea Petrom S.A. Deşi sondele afectate de alunecare trebuiau abandonate corespunzător, societatea petrolieră nu a făcut nimic în acest sens, preferând să se ascundă după tot felul de acte emise tot de către aceasta. În consecinţă, chiar dacă studiile efectuate de către inginerii geologi angajaţi ai societăţii petroliere susţineau necesitatea efectuării unor lucrări de depresurizare a zonei, Petrom S.A. s-a mulţumit să ridice din umeri şi să aştepte inevitabilul: explozia.
În decembrie 2010, la comanda Primăriei Zemeş, Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti a efectuat un studiu pentru determinarea cauzelor care au condus la explozie şi la evacuarea a 31 de persoane. Concluziile studiului au fost clare: gazele care au condus la explozie provineau din subsolul alunecării de teren, inclusiv din sondele ce au fost distruse şi acoperite de pământ. Subliniem aici faptul că titularul de acord petrolier pentru acea zonă este OMV-Petrom S.A. Această societate avea obligaţia exploatării şi administrării produselor petroliere în deplină siguranţă pentru gospodăriile din zonă.
În luna martie, în cadrul urmăririi penale declanşate de către Poliţia Municipiului Moineşti împotriva SC OMV-Petrom S.A., pentru a se clarifica cauzele exploziei din decembrie 2010, s-a comandat o expertiză tehnică. Aceasta a fost efectuată de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă. Concluzia expertizei : “ sursa de provenienţă şi scurgere continuă a gazului inflamabil a fost gazul de sondă, provenit din subsolul alunecării de teren prin migrarea şi infiltrarea acestuia sub podeaua locuinţei şi difuzia în interiorul dormitorului în care s-a produs evenimentul”.
In speranta ca veti gasi calea legala de solutionare a promelor celor sase familii cu copii si batrani,solicit raspun scris si verbal.
Senator Elena Mitrea-Bacau 19.12.2011
Pun şi eu o întrebare mai "de gâgă"... în astfel de cazuri nu apare şi o responsabilitate penală a celor care nu s-au ocupat, nu se ocupă şi nu se vor ocupa? Când apare un prejudiciu, când cineva are de suferit, legea nu trebuie să stabilească nişte pedepse compensatorii?
RăspundețiȘtergere