luni, 2 aprilie 2012

,, AUTISMUL EXISTA "

   


2 aprilie este Ziua Internationalã de Constientizare a Autismului, o zi sãrbãtoritã, in intreaga lume si in Romania prin grija parintilor copiilor cu autism si organizatiilor neguvernamentale implicate in problemele care tin de aceasta afectiune.
Astazi trag un nou semnal de alarma incercand sa lamuresc ca si  in Romania, autismul  exista,si ca nu putem nega la nesfarsit existenta autismului si nici  drepturile persoanelor cu autism.Nu putem nega persoanele cu autism si familiile lor,pentru care autismul reprezinta o problema grava, extrem de actuala si de prezenta si care necesita neintarziat implicarea statului ca si obligatie constitutionala .


 Romania are o lege pentru persoanele cu autism, pe care nu o aplica  pentru ca ministerele responsabile nu au reusit sa se puna de acord de un an si jumatate asupra  norme metodologice de aplicare .
Romania a ratificat Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati printr-o lege care traseaza o serie de obligatii care privesc si persoanele cu autism,si  pe care deasemeni  nu o respecta.
Romania este parte a Uniunii Europene care a elaborat Carta europeana a drepturilor persoanelor cu autism ,inca din 1996,din care pot sa amintesc drepturi pe care Romania anului 2012 nu le respecta:DREPTUL la o viaţă independentă şi deplină în acord cu potenţialul fiecăruia,-DREPTUL la un diagnostic clinic şi o evaluare accesibile, obiective şi corecte,-DREPTUL la o educaţie accesibilă şi adecvată,-DREPTUL la consiliere şi îngrijire corespunzătoare pentru sănătatea lor fizică, mentală şi spirituală si …as putea continua.
In 2007,Consiliul Europei a adoptat Rezolutia privind  educatia si integrarea sociala  a copiilor si tinerilor cu TSA,care cuprinde reglementari in domeniu ,plecand de la premiza ca ,,persoanele cu TSA sunt cetateni cu drepturi depline ai Europei si daca li se asigura  nivelul adecvat de educatie,ei pot fi integrati in societate si isi pot aduce contributia la aceasta,, .
Ori in Romania ,in domeniul educatiei exista dificultati de integrare scolara sau de acceptare in colectiv,lipsesc  programele adaptate nevoilor copiilor si nu exista cadre didactice specializate in lucrul cu copii cu autism.
 In 2010 a avut loc Conferinta europeana pentru actiune in autism ,care a stabilit Planul strategic de sanatate publica ,pe zece ani,,European Autism Action 2020,, precum si lista scurta de recomandari in domeniul TSA ,pentru tarile membre UE.
Aceasta  prevede dezoltarea de catre fiecare stat membru  ,a unei Strategii nationale pentru TSA,pentru punerea in aplicare a Cartei Drepturilor din 1996 si prevederea de clauze legislatie si obligatorii pentru serviciile de asistenta necesare persoanelor cu TSA,familiilor si ingrijitorilor,revizuirea legislatiei cu privire la adultii cu TSA si a planului de ingrijire si sprijin.
In Romania nu exista programe de cercetare cu privire la cauzele care duc la aparitia autismului.Dreptul la ocrotirea sanatatii si recuperarea acesteia , revine in principal familiei si reprezentantului legal al persoanei cu dizabilitati. Atributiile MS in domeniul ocotirii sanatatii persoanelor cu TSA,sunt de ordin general raportate la atributii cu privire la sanatate mintala.
In ce priveste diagnosticarea nu exista instrumente validate la nivel national pentru depistarea precoce a autismului,iar terapiile comportamentale necesare reabilitarii  persoanelor cu TSA nu sunt decontate de catre CNAS.
Cu toate acestea in Romania societatea civila constituita in organizatii neguvernamentale se ocupa in principal de problematica copiilor cu autism,incercand sa alinieze Romania la recomandarile europene.Ultima realizare este elaborarea  Strategiei Nationale pentru integrarea persoanelor cu TSA,care isi propune sa realizeze un cadru adecvat pentru implementarea si monitorizarea la nivel national a unor  masuri concrete care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu TSA in concordanta cu  prevederile internationale pe care Romania ,ca  membra  a UE si in egala masura  ,ca stat care a ratificat Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati,are obligatia sa le respecte.
Aceasta este contributia statului roman la problematica privind autismul ,in situatia in care tari precum Canada ,SUA,Marea Britanie sustin problema autismului prin sporirea actiunilor de constientizare,sprijina si investeste in cercetarea TSA ,sau  declara autismul ca o prioritate de sanatate nationala .Obama a mentionat autismul, impreuna  cu bolile de inima si  cancer ,ca una din cele trei probleme de sanatate  vizate pentru investitii majore pentru cercetare stiintifica.
Aflata intr-o vizita tocmai in aceasta zona,referindu-se la sistemul de asistenta sociala,ministra muncii a afirmat ca “Avem motive de mândrie deoarece am demonstrat că reforma asistenţei sociale din Romania este un model bun de exportat, complexitatea şi eficienţa măsurilor luate de noi fiind apreciate de experţii internaţionali,,.Poate ar fi trebuit sa spuna ce a insemnat reforma si cu ce sacrificii pentru cei carora s-a aplicat aceasta si aici amintesc  doar ordonanta de Guvern,prin care asistentii personali ai persoanelor cu dizabilitati ,inclusiv ai copiilor cu autism,au fost disponibilizati,iar cei care au scapat procedurii isi primesc salariile cu intarziere sau mai nou injumatatite.
Ii propun doamnei ministru Boghiceici sa-si declare sustinerea pentru persoanele cu autism prin adoptarea si implementarea Strategiei recent elaborate ,prin sustinerea propunerii de modificare a legii privind serviciile de sanatate ,educatie si sociale,aflata in dezbatere parlamentara si in adoptarea urgenta a normelor de aplicare a legii pentru persoanele cu autism.
In speranta ca sustinerea declarata a doamnei ministru,va fi una reala ,ii amintesc ca pana acum nici Ministerul Muncii nu a elaborat reglementari privind integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA,ca nu exista nici macar statistici privind numarul persoanelor cu TSA,a caror comparatie ar demonstra ca fenomenul este in crestere si ca merita atentia statului roman .                                     

2.aprilie 2012



               

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu