joi, 26 aprilie 2012

Femei in politica

 Femeile social democrate din  Iasi,Neamt,Suceava,Botosani si Bacau,candidate la alegerile locale din iunie s-au intalnit la Bacau pentru a primi informatiile necesare pentru o buna prezentare in campania ce urmeaza.
INTERVENTIE
Mai mult din jumãtate din populatia globului pãmîntesc sunt femei,numarul femeilor votante este mai mare , prezenta feminina  la vot este mai mare,contributia femeilor la dezvoltarea socialã si economicã este ,mai mult de jumãtate în comparatie cu cea a bãrbatilor,dar cu toate acestea participarea femeilor  în structurile politice si de decizie,nu se  bucura de aceeasi proportie.
Oricat am vorbi despre egalitatea  de şanse ,egalitatea de gen femeile continuă să fie subreprezentate.
 Pentru a realiza dimensiunea reprezentarii in politica iata cum stă România, la capitolul numărul femerilor prezente în politica activă.
La nivel parlamentar, procentul reprezentării femeilor în mandatul 2008 – 2012 a scăzut la 9,76 % , de la 10% mandatul trecut.
Pentru Camera Deputaţilor, PSD a avut 266 de candidaţi bărbaţi şi 49 de candidaţi femei, PNL 291 de candidaţi bărbaţi şi 24 de femei iar PDL  275 de candidaţi bărbaţi şi 39 de femei.
La Senat, PSD a avut 128 candidaţi bărbaţi şi 9 femei, PNL 125 candidaţi bărbaţi şi 12 femei şi PDL 128 candidaţi bărbaţi şi 9 femei.
La nivel naţionl, în 2008 au existat pentru Camera Deputaţilor 6800 candidaţi bărbaţi şi 917 candidaţi femei
La nivel guvernamental procentul reprezentării femeilor a scăzut la 6%  faţă  de 19% în anul 2009, în timp ce media europeană a guvernelor naţionale este de 25%.
 La nivelul administraţiei locale, reprezentarea femeilor în funcţia de primar este de 3,5%, în funcţia de consilier judeţean 12,6%, în funcţia de consilier local 10,8%, în funcţia de prefect 4,7%.
La nivel mondial, femeile din România sînt subreprezentate politic, România ocupând locul 126 din 134 posibile.

Care sunt cauzele slabei reprezentari?.

1.Partidele politice care nu au o politică concretă şi constantă de promovare a femeilor în politică,nu au încredere în femei când vine vorba de competiţii electorale si asta nu doar pentru că partidele politice sunt conduse de bărbaţi ci mai degraba pentru ca femeile nu se impun.
De aceea este necesar  implicarea femeilor  în competiţia electorală,dar pana acolo trebuie să atragi femei în partid, să le identifici pe cele competente, să le profesionalizezi. Şi evident să ai încredere în ele că  pot câştiga o bătălie electorală.
Atata timp cat femeile se ocupa ,si o fac foarte bine, de sănătatea familiei, a copiilor, de educaţia copiilor, de bugetul familiei, de îngrijirea părinţilor şi socrilor, atunci ma intreb de ce nu se bucura de aceeasi incredere  când vine de vorba de politică?

2.O campanie electorala necesită resurse financiare solide,pe care de cele mai multe ori femeile sunt mai putin dispuse sa le investeasca intr-o campanie electorala.

3.Presa are si ea parte de vina,in sustinerea femeilor in politica ,se fac referiri mai mult la cum arata ,cum se imbraca,desi sunt şi cazuri de femei care muncesc în politică. Şi de multe ori muncesc mai mult şi mai bine decât barbaţii. Nu ştim mai nimic despre ele pentru că nici presa, în marea ei majoritate, nu este interesată de lucrurile serioase făcute de femeile din politică. Un proiect serios nu este o ştire de cancan şi nu se vinde.

4.Femeile din politica ajunse intr-o pozitie în politică au o atitudine cel puţin reticentă faţă de colegele lor, dar şi faţă de ideea de a sprijini femeile să intre în politică,ca sa nu vorbesc de relatia dintre femeile care sunt deja acolo. OUG nr.24/2008,
Cum se poate obţine o mai bună reprezentare a femeilor în politică?

1.Primul pas îl reprezintă decizia de a intra în politică, influenţată, pe de o parte, de ambiţiile personale şi de oportunităţile fiecărei femei la un moment dat.
 2.Un al doilea pas îl reprezintă oportunitatea de a fi aleasă ca şi candidată de către partidul din care face parte.

3.Şansa de a fi votată
,,Astazi sunteti candidate la funcţia de primar prin  decizia proprie sau a membrilor de partid.
Ati raspuns unei propunei si pentru dvoastra dar si din  dorinţa personală de a schimba anumite lucruri sau de a rezolva problemele comunitatii.
        Comunitatea va va sprijini la vot pentru reusita si va recomand ,cand veti deveni primar sa ramaneti ceea ce sunteti astazi,sa nu va uitati promisiunile,si sa nu treceti peste poblemele oamenilor care v-au votat si celor care nu v-au votat.
Va urez succes si daca considerati ca experienta mea va este utila sunt alaturi de fiecare dintre dumneavoastra cu toata priceperea atat cat o am si cel mai important cu toata sinceritatea,,.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu