vineri, 16 septembrie 2011

Despre Legea asistentei sociale


 
Senatul a amanat  Legea asistentei sociale,dupa ce  Comisia de Munca Familie si Protectie Sociala a dezbatut  proiectul si a avut parte pentru putin timp de prezenta ministrului Lazaroiu .
Intrebat Câţi asistati sociali sunt în România,ministru Lazaroiu a raspuns ca:,, Îmi cereţi multe date şi eu recunosc cu ruşine, dar nu e vina nici a mea, şi probabil nici a celor dinaintea mea, dar haideţi s-o facem de acum inainte,. Nu avem date. Nu ştim în momentul acesta câţi asistaţi sociali, avem nişte cifre care sunt foarte aproximative.Din păcate, multe le facem încă după ureche.
"
Din pacate pentru romani   ,pentru ca  ma intreb daca ministru nu cunoaste nici numarul, de unde le cunoaste nevoile ?Este imposibil sa sustii o lege care afecteaza viata a 46% din romani,promovata de catre un minister care nu stie nici macar numarul   asistatilor  
Dl. Lazaroiu, spune  ca prin aceasta lege se incearca reducerea dependentei de ajutoare de stat,reducerea fraudelor si erorilor din sistem si reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala.
Sustin in parte ideea de reducere a dependentei de ajutoarele  de stat,desi aceasta inseamna ca Guvernul le considera vinovate si ca le mai aplica o condamnare.
Resping insa ca fraudarea si erorile din sistem au fost facute de asistatii sociali,cum resping si faptul ca reducerea aparatului bugetar trebuie sa inceapa cu asistenta sociala.Asistentii sociali  au  fost primii disponibilizati sau au ales sa paraseasca sistemul datorita salariilor proaste. In plus,vorbim despre legea asistentei sociale unde asistentul social nu exista sau poate este amintit in trecere,in conditiile in care in Romania au fost scolarizati 20 000 de asistenti sociali,din care doar 5000 sunt incadrati in sistemul public sau privat.Exista asistenti personali,asistenti maternali,despre care legea nu minteste nimic in schimb acceasi legea duce responsabilitatea pentru  ingrijirea personala catre  membrii de familie, prieteni, vecini ,voluntari sau care oricine isi asuma responsabilitatea ingrijirii persoanei.
Resping si este unul din principalele motive pentru care PSD nu va vota aceasta lege,reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala cu o treime dintr-un procent de 2,8% fata de 5%cat reprezinta media europeana,si din pozitia unui stat care face cele mai mici cheltuieli cu asistenta sociala ,ceea ce arata odata in plus ca actualul Guvern nu a ales calea spre reducerea saraciei. Asistenta sociala se refera la persoane bolnave, batrane, sarace, cu handicap sau la copii. Iar acestea sunt stari obiective, generate de cauze naturale, cum sunt imbatranirea, imbolnavirea, copilaria, handicapul si in parte saracia. Nu poti sa-ti propui ca obievtiv ca oamenii sa nu mai imbatraneasca, sa nu mai sufere de boli si accidente, sa nu mai fie cu handicap.
Chiar si saracia are o parte subiectiva dar si cauze obiective sau cele care tin de  proasta guvernare.
Ori, asistenta sociala trebuie sa-si propuna sa ajute persoanele aflate in una sau mai multe astfel de stari sau dificultati, nu sa le elimine. Este si acesta un obiectiv cinic, nedrept si irational. Trebuie sa fii sinistru nu ministru ca sa spui ca saracii, bolnavii, persoanele cu handicap, batranii si copii sunt hotii pe care vreti sa-i starpiti. Exista suficienta legislatie si institutii care sa combateti coruptia si sa corectati erorile.
PSD a reusit adoptarea amendamentului sustinut de senatoarea Elena Mitrea prin care,,Statul prin autoritatile administratiei publice centrale si locale, are obligatia de a asigura masurile specifice de protectie si de asistenta sociala, in conformitate cu     nevoile particulare ale persoanelor cu dizabilitati (handicap),eliminand sintagma precum si ,,in functie de situatia familiala si socio-economica a acestora,,cu o motivatie pertinenta si anume,, Dizabilitatea se manifesta 24 de ore din 24 in orice context al existentei sale .Indemnizatia pentru dizabilitate compenseaza dificultatea existentei sale in conditiile de handicap si nu reprezinta un venit asa cum precizeaza proiectul de lege.
Nu se poate condiţiona protecţia socială a persoanelor cu handicap de situaţia familială şi socio-economică, nu este corect si nu se intampla nicaieri in lume.
Legea presupune infiintarea de institutii noi :Institutul National de Evaluare a Dizabilitatii si Observatorul social.Sper sa nu fie tot ,,dupa ureche ,,iar decizia privind desfiintarea  ANPH si ANPC ,comasarea lor  si transformarea lor intr-o directie in cadrul ministerului pare sa ramana ireversibila.Este concluzia pe care am tras-o primind raspunsul la intrebarea:
Credeti ca a fost o alegere buna comasarea ANPH si ANPC si apoi desfiintarea,ca astazi sa infiintati alte institutii in cadrul ministerului?DA,mi-a raspuns dl.Lazaroiu,senin si detasat total de problemele romanilor.

Cel mai grav este ca legea transfera aproape toate obligatiile catre primarii.Dar si pentru acestea dl.ministru a gasit rezolvarea-comasarea cu alte primarii care pot si cum un lucru este mai aiurea decat altul am ajuns la finantare.
"Finantarea asistentei sociale"- este unul dintre cele mai importante. Proiectul de lege precizeaza   ambiguu institutiile care vor avea obligatia sa acopere costurile - guvern, consiliu judetean, consiliu local etc. - si a procentelor de participare, fie ca e vorba de centre rezidentiale, fie ca e vorba de sprijinirea persoanelor neinstitutionalizate. Nu sunt prevazute exact sursele, deci nu se stie cine va suporta cheltuielile.
Noua formã a legii asistentei sociale va duce si mai mult la sãrãcirea populatiei si este o noua lovitura pentru asistatii romani
Amintind  gafa dl.Vreme ,ministru al comunictiilor,care afirma cu mult cinism ca,,trebuie sa fie cat mai putini pensionari!!!,,putem percepe strategia actualei puteri:mai putini pensionari ,mai putini asistati.Si iata asa scapa statul de povara romanilor saraciti de ignoranta actualei puteri si proasta gestionare a adevaratelor probleme.


Senator Elena Mitrea
-membru  Comisia pentru munca familie si protectie sociala
-vicepresedinta Comisia pentru romanii de pretutindeni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu