miercuri, 2 martie 2011

AUTORITATI AUTISTE LA STRIGATUL AUTISTILOR...

 COMUNICAT DE PRESA
Ministrii Ioan-Nelu Botis si Daniel Funeriu “pre(a)ocupati de Codul Muncii si Legea Educatiei au uitat definitiv de responsabilitatea fata de persoanele cu autism.

Senatoarea Elena Mitrea ,initiatoarea Legii 151/2010 face apel la disponibilitatea ministrilor Muncii si al Educatiei de a contribui la definitivarea normelor de aplicare si incheierea protocoalelor de colaborare alaturi de ministrul Sanatatii si de organizatiile neguvernamentale de resort pentru ca legea amintita, sa  raspunda nevoilor copiilor si adultilor suferinzi de autism  .
Forma actuala a normelor  face referire doar la componenta  medicala: servicii de diagnostic, screening si terapie destinate copiilor cu varste pana la 6 ani, cu o decontare partiala care nu aduce prea mult in plus fata de situatia actuala si nu  clarifica nici masurile privind educaţia şi serviciile sociale adecvate persoanelor cu autism, formarea si integrarea lor pe piata muncii .                         
Normele de aplicare a legii,au fost elaborate printr-o consultare formala cu organizatiile guvernamentale implicate si fara nici o contributie a celor doua ministere responsabile - Educatie si Munca.
Deşi au fost invitati să fie prezenti  la elaborarea normelor  cu punctul de vedere al ministerelor,Dl.Ioan Botis si dl.Daniel Funeriu nu au dat curs invitaţiei şi nici nu au trimis propuneri,cum dealtfel nu au intreprins nici un demers privind protocoalele de colaborare, în vederea dezvoltării  sistemului de servicii integrate, fapt pentru care d-na senator solicita celor doi ministri:
■ sa faca publica lista cu  propunerile MMFPS ,respectiv MECTS necesara extinderii prevederilor din normele de aplicare a legii 151/2010.
■ sa propuna un termen pentru elaborarea protocoalelor de colaborare intre cele trei ministere Ministerul Sănătăţii , Educatiei si Muncii si  organizaţiile neguvernamentale, precum si un termen limita de finalizare a definirii si dezvoltarii serviciilor specializate integrate .
 Lipsa unui termen impus in legea 151/2010 nu poate amana la nesfarsit aplicarea Art. 6. – privind elaborarea acestor protocoale.
■Conform Legii educatiei si opiniilor ministrului.Funeriu “invatamantul special presupune o forma de instruire scolara diferentiata ,iar copii beneficiaza de servicii calificate si terapii specifice in centre de resurse”- aspecte asupra carora doamna senator ii cere demnitarului sa raspunda:
Cate centre exista in tara  si cate  dispun de servicii pentru copii cu autism?
Cati copii cu autism beneficiaza de serviciile centrelor de resurse?
Ce terapii specifice acorda si daca terapia ABA este una dintre ele(singura care si-a dovedit eficienta in cazul autismului)? 

■Care sunt obligatiile Direcţiei Generale de Protecţie a Persoanelor cu Handicap si daca aceasta are toate competentele Autoritatii desfiintate(ANPH)?...
■ Deasemeni solicita Dl.min.Ioan Botis sa faca public raspunsul  la scrisoarea trimisa de catre Ermina Mazzoni, presedintele Comisiei de Petitii din cadrul Parlamentului European, Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale,in care spune ca: "As aprecia in mod deosebit daca ne-ati putea informa cu privire la masurile luate de autoritatile romane pentru a impiedica deteriorarea situatiei acestei categorii de copii si pentru a asigura ca legislatia in vigoare este pusa in aplicare in mod adecvat”...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu