Elena Mitrea ,senator de Bacau, solicita prim-ministrului Emil Boc sa intervina in gestionarea situatiei,in crearea stabilitatii si sigurantei locuitorilor din comuna Zemes.
D-le ministru,
Va rog sa dispuneti analiza situatiei generata de explozia in 6.12.2010,in comuna Zemes,jud.Bacau,ca urmare a acumularilor de gaze in fosta zona de exploatare petroliera.In urma exploziei o casa a fost incendiata,trei persoane au fost ranite,una chiar la un pas de moarte,27 de persoane(opt familii) din sase case au fost evacuate si gazduite provozoriu intr-un camin sportiv. Scoala cu Clasele I-IV Zemes, in care invatau 159 de elevi in 8 clase a fost inchisa.
Reprezentantul Autoritatii PubliceLocale considera,, ca este necesar adoptarea masurilor de urgenta pentru eliminarea zacamantului de gaze din zona afectata, lucru ce trebuia facut inca din 1992 ,cand 47 de sonde au fost acoperite de alunecarile de teren. Cert e ,faptul ca inca sunt multe sonde si coloane de sunda rupte si ingropate ,asupra carora nu s-a intervenit.Din 1999 de cand lucrez in cadrul Primariei Zemes nu cunosc nici o interventie in zona afectata,cu exceptia anului 2006 ,cand s-a incercat dezgroparea unei sonde ,dar fara succes.,,
Conform concluziilor demersurilor anterioare ,cat si raspunsului pe care Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale le-a transmis Primariei Zemes,cele 47 de sonde au fost propuse pentru casare in august 1993,dupa alunecarile de teren din 1992.
Nici atunci si,, nici in viitor nu vor putea fi efectuate lucrari tehnice de abandonare deoarece in zona afectata de alunecari de teren (cazul Zemes)nu se poate interveni cu nici un fel de instalatie,fiindca aceasta ar periclita stabilitatea zonei,fapt confirmat de catre specialistii Petrostar in 1993 cat si de catre specialistii U.P.G.Ploiesti in 2010.,,
Pericolul unor alte dezastre,ramane, pentru ca cercetatorii Institutului de Petrol si Gaze din Ploiesti au verificat zona si au constatat ca acumularea de gaze de sub pamant este…,, o bomba cu ceas,,. Localnicii si-au abandonat cu greu gospodariile,acceptand sau nu o locuinta sociala.Chiar daca au o polita de asigurate pentru locuinte,acestia nu sunt despagubiti deoarece casele nu sunt avariate ci abandonate din cauzele amintite.
In prezent zona esta monitorizata in permanenta si prin sondaj întreg perimetrul comunei . Situatia este grava,locuitorii comunei sunt speriati si asteapta sprijinul autoritatilor ,care par a nu avea solutii.Nu stiu daca situatia creata are vinovati si cine sunt aceea.Importanta este implicarea dumneavoastra in gestionarea situatiei,in crearea stabilitatii si sigurantei locuitorilor din comuna Zemes.
Va rog sa-mi comunicati daca este posibila (si cum) alocarea de fonduri si resurse necesare eliminarii pericolului din zona si despagubirii locuitorilor evacuati ,care nu sunt responsabili de situatia creata. Cele 6 familii afectate solicita despagubirea in valoarea locuintelor pe care a trebuit sa le paraseasca.
Este necesar de luat in seama faptul ca punga de gaze poate migra,sau extinde si in zonele invecinate.Evacuarea,dezafectarea si ajutoarele de stat pentru eventuala reconstructie a caselor afectate pe niste amplasamente inexistente ,nu elimina riscul unei noi calamitatati.
Solicit un punct de vedere scris fata de cele prezentate.
BACAU, Senator
7.03.2011 Elena Mitrea
si s-a rezolvat..........nu
RăspundețiȘtergere