marți, 19 aprilie 2011

CONCLUZII-privind situatia copiilor ai caror copii se afla la munca in strainatate.

Dezbatere cu participarea cadrelor didactice, referenti sociali, psihologi, copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate si bunici in grija carora se afla acesti copii.
1. Potrivit unui studiu UNICEF, in 2008, aproape 350 000 de copii romani au avut cel putin un parinte plecat in strainatate si in jur de 126 000 de copii au avut ambii parinti plecati la munca in alta tara. Datele sunt insa suficient de alarmante, pentru o abordare activa.
2. In general, dupa cum releva toate studiile in materie, starea psihica a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate este negativa, ajungandu-se pana la suicid, pentru ca se simt abandonati si nefericiti. Din pacate, in zonele din Romania de unde provine masiv forta de munca emigrata -mediul rural si orasele mici si medii- circa 85% din scoli nu au psiholog.Acesti copii au  probleme speciale, unele de ordin emotional, altele cu repercusiuni in ceea ce priveste adaptabilitatea scolara si chiar protectia sociala. Multi dintre ei devin nesiguri pe ei si abandoneaza scoala, pentru ca nu fac fata solicitarilor pedagogice sau pentru ca nimeni nu se preocupa de educatia lor",.
3. Lipsa de afectivitate este de cele mai multe ori autocompensata prin cheltuieli nejustificate si prin imaginea afisata, însa banii nu pot compensa lipsa parintilor si rolul lor în dezvoltarea copilului si în viata de zi cu zi.
4. Potrivit datelor prezentate, in momentul de fata exista 157.000 de copii romani ai caror tati sunt plecati in strainatate, 67.000 care traiesc fara mamele care au emigrat si 126.000 ai caror parinti sunt plecati din Romania. In plus, jumatate dintre acesti copii sunt mai mici de zece ani.
 5.  Mai mult chiar 15 % dintre familiile din Romania au cel putin un membru plecat in strainatate. Daca tatal este plecat in strainatate, in 21% din cazuri copiii nu il vad intre doi sau patru ani, iar 28 % pentru perioade mai lungi. Printre acestia se afla si copii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani, varsta  vulnerabila.
6. Minorii ai caror parinti pleaca la munca peste granite pot fi expusi exploatarii prin munca sau risca sa fie vânduti unor retele de traficanti.
Din aceste cauze, de acum înainte cetatenii care vor sa plece la munca în strainatate trebuie sa adauge în dosar si un act de la primarie privind persoanele cu care si-au lasat copiii. Actul trebuie depus în copie la Agentia pentru Munca în Strainatate (APMS), la ambasada de unde se ridica viza si la Directia pentru Protectia Copilului.
7.Majoritatea copiilor care au ambii parinti plecati în strainatate se simt singuri (36%), neiubiti (22 %),neglijati (16 %), diferiti de alti copii (34 %) sau pur si simplu nu stiu ce se astepta de la ei (22 %), în conditiile în care copiii provenind dintr-o familie normala au mult mai rar probleme de acest fel.
8. Judetele cu cel mai mare numar de copii ramasi fara parinti sunt Suceava, Neamt, Bacau, Galati, Iasi, Dâmbovita, Constanta, Maramures, Botosani si Vaslui.
9. Fenomenul copiilor lasati singuri acasa a fost luat în atentie la nivel national, DGASPC fiind institutia care monitorizeaza fenomenul în ansamblu, dar fara a se concentra pe cazuri particulare decât în momentul în care sunt sesizate încalcari flagrante ale drepturilor copilului.
10. Rolul scolii de a ameliora situatia acestor copii. Cu toate acestea, intr-o masura covarsitoare, scolile romanesti nu detin instrumentele esentiale de actiune. “Daca un profesor observa ca un elev are probleme, el nu poate decat sa atentioneze psihologul scolar. In cele mai multe cazuri insa, profesorii constata ca nu au un psiholog in scoala. Daca este foarte dedicat, el merge la domiciliul copiilor. Daca nu, ridica din umeri si problemele copilului se mentin sau, mai rau, se agraveaza.
11.Aceste neajunsuri contribuie la incapacitatea de a identifica si monitoriza situatia copiilor cu parinti migranti, care sunt mult mai expusi anumitor pericole. In acest sens, consumul de substante interzise minorilor are o incidenta mai mare in randul elevilor de gimnaziu care au ambii parinti plecati, sau doar mama plecata la munca.
Totodata, intre 15 si 16% dintre acesti copii au avut cel putin o data probleme cu politia, iar 54% s-au batut cu alti copii, determinand profesorii sa atraga atentia familiei. Situatia este cu atat mai grava, cu cat cei mai multi dintre copiii vizati vin cu mai mica placere la scoala, au rezultate mai slabe, mai multe absente, mai multe corigente si au mai des nota scazuta la purtare decat cei supravegheati de parinti.

Senator Elena Mitrea,PSD-Bacau
Membra a Comisiei de Munca , Familie si Protectie Sociala,
Vicepresedinta Departament Egalitate de sanse si Familie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu