miercuri, 6 aprilie 2011

Pentru autism ignoranta continua

Declaratie politica
   
 
                            Din 2007,ziua de 2 aprilie  a fost declarata de catre Natiunile Unite drept Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, fiind sarbatorita anual la nivel mondial, cu scopul  de a creste nivelul de constientizare in randul societatii despre nevoile speciale ale persoanelor cu autism si ale familiilor acestora. De altfel, intreaga luna aprilie este dedicata, la nivel international, constientizarii autismului.
In urma cu un an in 13 aprilie Senatul avea pe ordinea de zi proiectul de lege prin care s-a dorit reglementarea autismului si finantarea terapiei care si-a dovedit eficienta,  pornit din initiativa societatii civile .Cu votul major al dvoastra a trecut ca o mare victorie pentru parintii copiilor cu autistm care asteptau cu ochii lipiti de ecranul televizoarelor din foaierul Senatului si cu sufletul la gura pana la afisarea votului.Cu ochii in lacrimi ne-au multumit,iar in jurul lor ,copii a caror soarta incercam sa o schimbam in bine,construiau Fundita puzzle – simbolul campaniei internationale de constientizare asupra autismului.
,,De ce puzzle? Pentru ca puzzle-ul reflecta misterul si complexitatea autismului. Culorile si formele variate reprezinta diversitatea oamenilor si a familiilor care se confrunta cu aceasta afectiune. Fundita, insa, are o luminozitate care semnifica speranta – speranta ca prin cresterea constientizarii asupra autismului si prin interventie timpurie si tratamente adecvate, persoanele cu autism vor avea o viata mai implinita si mai completa,,.
In majoritatea judetelor din tara asociatii care promoveaza drepturile persoanelor cu autism si a familiilor acestora, pe tot parcursul acestei luni organizeaza evenimente menite sa atraga atentia asupra existentei acestei afectiuni si a nevoii de integrare sociala a persoanelor afectate de autism.
Cladiri importante din intreaga lume si-au  aprins luminile albastre  pentru a atrage atentia asupra zilei de 2 aprilie.Cladirea Parlamentului deasemeni a fost luminata in aceste zile ,dar aceasta pare sa nu fi luminat si constiinta guvernantilor ,care nici cu aceasta ocazie nu au reusit sa adopte normele de aplicare dupa un termen depasit cu jumatate de an,ceea ce face ca legea sa  ramana inaplicabila desi este in vigoare din 1 ianuarie
In Romania exista peste 3800 de copii cu autism inregistrati oficial.Numarul real este mult mai mare si  creste ingrijorator .Ingrijoratoare este situatia din mediu rural unde informatia ajunge mai greu. Organizatiile neguvernamentale reprezinta singurele puncte de sprijin pentru cazurile noi diagnosticate,parintii se informeaza si se consiliaza intre ei invatand din experienta expertilor straini care care vin si investesc in sanatatea copiilor si pregatirea parintilor.
Prin desfiintarea si comasarea institutiilor responsabile cu drepturile copilului  si al persoanelor cu handicap interesul si implicarea s-a diminuat. Trag un semnal de alarma si invit ministerele sanatatii,muncii si educatiei sa ia in serios problema copiilor cu autism.
Situatia economica ,criza sunt motivatii pentru drepturi care trebuiesc acordate si acelasi motiv pentru a le anula pe cele care exista deja.Nu se poate vorbi de fiantare pentru acesti copii,pe care statul ii ignora atata timp cat a fost anulat un  Program National de sanatate a femeii si copilului prin care se acorda gratuit laptele praf pentru bebelusi,cand copii cu tot cu incubatoare sunt scosi din spitalele recent desfiintate,cand copii au fost izgonoti din scolile inchise si pusi sa mearga prin noroaie kilometri intregi ,cand copiii sunt smulsi din bratele mamelor pentru a se intoarce la locul de munca pe care nu-l au.Chiar si in timp de criza cele mai multe guverne europene asigura cheltuielile pentru sustinerea familiei si copilului,a altor categorii vulnerabile.Viitorul si prosperitatea unei natiuni este asigurat de calitatea educatiei ,a sanatatii si ingrijirii copilului.
 Romania inregistreaza recorduri triste  si in privinta copiilor,a mortii infantile,a alimentatiei necorespunzatoare,mai ales in mediul rural,avem copii abandonati in spitale ,la portile directiilor de asistenta sociala,copii care se sinucid de dorul parintilor plecati la munca in strainatate . Pentru toate acestea Romania trebuie sa se alinieze la legislatia si practica europeana,trebuie sa aiba in grija copii si tinerii,sa elaboreze programe nationale in favoarea copiilor,sa aloce resurse la maximum posibil.Toate acestea sunt masuri necesare pentru ca drepturile sa  devina realitati.
,,Ignorarea inseamna condamnare,, spune unul din sloganurile campaniei de constientizare a autismului de anul acesta.
6.04.2011

Senator Elena mitrea –PSD-Bacau                         





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu