luni, 10 octombrie 2011

,,Beneficiile,, modificarii Codului Muncii !...

Interpelare adresata MMFPS,dnei min.Sulfina Barbu. 


S-a adeverit ca prin Legea  nr. 53 / 2003 -CODUL MUNCII , s-au redus drepturile salariatilor  si a  stabilitatii  locului de munca si faptul ca a fost destructurata  miscarea  sindicala prin reducerea posibilitatilor de interventie  in  procesele de negociere din piata muncii,eliminarea  Contractului colectiv de munca unic la nivel national  fiind   definititorie in acest sens.
 La introducerea noilor  modificari,periodic primul-ministrul  anunta  triumfalist inregistrarea  a sute de mii  de  noi  contracte de munca,fara a  aminti nimic despre contractele de munca incetate in aceiasi  perioada. In mod vadit nu se anunta crearea a noi locuri de munca ci doar „inregistrarea „  noilor contracte.
In perioada mai –iunie 2011 s-a efctuat o verificare a angajatorilor in  privinta  intocmirii de noi contracte de munca.  S-a constatat  ca in realitate, la aceleasi firme,  numarul contractelor de munca incetate in aceiasi perioada depasea numarul contractelor nou incheiate,  dar rezultatele oficiale nu au fost facute publice.  In realitate marii angajatori au tranformat o parte din  contractele incheiate pe perioada  nedeterminata  in  contracte  de munca  incheiate pe durata determinata de regula mai mica de 12 luni, astfel incat salariatii la expirarea lor nu pot beneficia nici de somaj.
Va rog sa ne informati :
1.De ce nu se trasmite public prin afisare pe site-ul  ministerului sau prin alte mijloace de  informare in masa situatia reala a dinamicii fortei de munca, periodic de regula trimestrial  asa  cum se practica in toate tarile din UE ?Daca veti face acest lucru si in ce termen?
  2.Va rog sa faceti publica informatia privind numarul  contractelor de munca noi ca urmare a modificarii prevederilor Codului Muncii si numarul  contractelor de munca incetate in aceiasi  perioada masurata,precum si numarul locurilor de munca create ca urmare a acelorasi modificari.
3. Daca numarul contractelor de munca  a crescut  ( potrivit reprezentantilor  guvernamentali )  se presupune ca a crescut  in aceiasi masura si  incasarile  la fondul de asigurari  sociale ?Cat reprezinta aceasta crestere?

               Prin  abrogarea Legii nr. 130 / 1999  modificata si completata ,care obliga la inregistrarea  contractelor individuale de munca la ITM–uri  s-a  eliminat  practic singura posibilitate de  control statistic asupra fluctuatiilor din piata muncii,ceea ce duce la o dezinformare in masa in acest domeniu.  Din dorinta de a  credibiliza ideea unei  relansari economice  s-a ajuns in situatia in care numarul  contractelor de munca  raportate  sa fie cu  peste 15 %  mai mare decat numarul  persoanelor asigurate  din evidenta caselor de pensii.
               De altfel singura  forma de evidenta in domeniul fortei de munca, respectiv Registrul General de evidenta a salariatilor in format electronic ( REVISAL ) a fost  bulversata prin adoptarea unui nou act normativ de reglementare. Astfel prin HG 500 / 2011 a fost inlocuit HG 161 / 2006 iar incepand cu 01.08.2011 aplicatia veche trebuia inlocuita cu una noua. Desi au trecut doua luni de la termenul scadent noua aplicatie electronica nu este functionala,  antrenand numeroase probleme agentilor economici care amenintati de amenzile uriase ( de pana la 20.000 lei )  incearca sa se conformeze noilor prevederi.

Va rog doamna ministru sa analizati si sa considerati firesc sau nu ca  gestionarea unei aplicatii electronice de un interes major sa ramana  in sarcina unei firme care gestioneaza   corect sau nu aceasta aplicatie  ,in timp ce   salariati din reteaua teritoriala a ministerului sunt disponibilizati?


Solicit raspun scris si verbal.


          Senator Elena Mitrea-PSD-Bacau


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu