marți, 11 octombrie 2011

Forumul Romanilor de Pretutindeni-septembrie 2011




 Chiar daca este un eveniment trecut ,doresc sa fac cateva precizari privind Forumului Romanilor de Pretutindeni, eveniment organizat de catre Departamentul guvernamental de resort,la care am participat in calitate de vicepresedinta a Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni,din Senat.

Manifestarea a reunit cca.200 de romani reprezentanti ai societatii civile si asociatiilor romanilor din toate colturile lumii : SUA, Franta, Canada, Elvetia, MareaBritane, Germania, Spania, Italia, Serbia,Grecia, Macedonia,  Albania, Ungaria, Bulgaria si nu in ultimul rand Republica Moldova.

Dat-fiind ca era primul eveniment la care departamentul invita membrii Comisiei pentru romanii de pretutindeni poate ca ar fi fost un bun prilej  ca acestia sa fi fost prezentati participantilor .
A fost o oportunitate de a lua cunostinta despre o parte a problemelor romanilor din diaspora, dar am constatat ca interventiile au fost prea putine si  conditionate de timp,referindu-ma la prima zi la care am participat.
Din discutiile purtate intre prezentarile programate am putut afla ca desi reprezentanti ai diaspora au cerut mai multe persoane de contact pentru a raspunde solicitarilor lor in timp util, parte dintre ei aflau abia acum ca exista o comisie formata din 11 membri responsabili cu inventarierea, monitorizarea si implicarea in rezolvarea problemelor care le sunt aduse la cunostinta. 
Am luat cunostinta despre cateva din problemele care isi asteapta urgent rezolvarea : a fost solicitata punerea in aplicare a HG 492/2004 privind infiintarea Centrului Cultural Roman la Atena, reprezentantul diasporei din Belgia precizand chiar ca ICR are o politica diferita de asteptarile romanilor din afara.
Din prezentarile vorbitorilor am retinut aprecierea “nefericita” a  ministrului Baconschi, adresata romanilor din diaspora ca fiind cei care prin plecarea lor au refuzat statutul de asistati. Este o jignire pentru romanii ramasi in tara si nu poti face o asemenea afirmatie nici despre romanii care migreaza temporar din motive economice, ei fiind cei care migreaza astazi din lipsa locurilor de munca, riscand sa ajunga asistatii altui stat.

Dintr-o scapare sau nu  dl.Eugen Tomac a precizat ca ,,situatia nu se va schimba foarte mult,,ca din totalul de 500 de proiecte pentru diaspora au fost finantate doar 100. Poate ar fi interesant sa stim cine sunt beneficiarii, la ce se refera si care este criteriu pricipal in temeiul caruia s-a facut departajarea.

Reprezentantii diasporei prezenti la Forum au transmis mesaje despre problema permiselor de munca,despre situatia romanilor din Spania,despre echilibrarea taxelor consulare,despre repatrierea corpurilor neinsufletite ale romanilor decedati departe de tara, despre necesitatea remedierii relatiilor cu romanii de pretutindeni,despre necesitatea unei legaturi mai bune cu sefii misiunilor diplomatice, despre nevoia consultarilor periodice.
Dar... mai presus de orice, subiectul cel mai important adus frecvent in discutie de catre organizatori ,a fost votul prin corespondenta.
Participantii au avansat propunerea de publicare a listei de voturi. Aceasta a fost respinsa cu vehementa,  sustinandu-se votul electronic (!!!).
Cat despre promisiunile organizatorilor ei insisi au spus ca lucrurile nu se vor schimba prea mult, iar despre votul prin corespondenta spera ca romanii de pretutindeni sa inteleaga importanta votului in raport cu viata pe care romanii de acasa o duc astazi .
Conform practicii deja “implementate” nici de aceasta data parlamentarii opozitiei nu au contat pentru actuala putere!
 
Senator Elena Mitrea,

Vicepresedinta a Comisiei pentru Romanii de pretutindeni
Membra a Comisiei de Munca , Familie si Protectie Sociala



         




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu