miercuri, 19 octombrie 2011

“Dezvoltare prin reindustrializare,,

     
Dezvoltare prin reindustrializare. Necesitatea imediată a unei politici de reindustrializare și retehnologizare”. 

           Marți, 18 octombrie, a avut loc prima conferință internațională organizată de către Comitetul Național pentru Dezvoltare, intitulată “Dezvoltare prin reindustrializare. Necesitatea imediată a unei politici de reindustrializare și retehnologizare”. Evenimentul l-a avut ca invitat de onoare pe președintele de onoare al grupului Volkswagen, Carl Hahn, care, în cei 11 ani în care a condus compania germană, a reușit să o transforme în gigantul multinațional, multi-brand de astăzi. 
La eveniment a mai participat și Francois Rantrua, Country Manager pentru România din partea Băncii Mondiale, membrii ai Comitetul Național pentru Dezvoltare, precum și senatori și deputați din toate partidele politice. Totodată, au mai fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale cu un puternic potențial industrial.
 Conferința CND a avut ca vorbitori nume importante din sectorul de afaceri, precum Cristian Colțeanu – Președinte și CEO pentru România, Bulgaria și Republica Moldova a General Electric, Sorin Mîndruțescu – CEO Oracle România, Cristian Secoșan – CEO Siemens România, Fabioara IONESCU – Director general Ploiești Parc Industrial SA, Monica Iavorschi – Director General Arctic S.A.Preşedintele Senatului a subliniat importanţa deschiderii către noi centre de capital şi a arătat că România poate deveni o poartă a Europei către Asia şi regiunea Orientului Mijlociu Extins. Geoană a explicat că există atât capital cât şi tehnologie în pieţele asiatice, iar România trebuie să facă uz în mod înţelept de avantajul competitiv generat de poziţia sa geografică. “Care este viitoarea generație de investiții pe care le putem încuraja să vină în România? Pentru că vremea investițiilor spontane în țări precum România s-a cam încheiat. Există capital abundent în țări emergente, există și alte zone de capital și tehnologie decât Occidentul tradițional, iar întrebarea este: Ce îi trebuie României pentru a deveni atractivă pentru investiții străine productive și înalt productive. Ce fel de forță de muncă trebuie să avem? Ce fel de condiții de infrastructură și mediu de afaceri trebuie să îndeplinim? Ce fiscalitate trebuie să avem și cât de predictibilă trebuie să fie? Ceea ce România poate și trebuie să devină este, de fapt, o poartă de intrare între Eurasia și Europa. România are locația geografică și economică care să ne permită să aspirăm să fim această poartă de intrare, într-o perioadă în care, din America până în China, din India până în Germania, se vorbește de noul drum al mătăsii și România este pe acest traseu, iar acesta este un imens avantaj”, a spus Preşedintele Senatului României. Astfel, a militat pentru deblocarea infrastructurii și a politicilor publice ce ţin de infratructură şi logistică, adăugând că România poate avea o creștere spectaculoasă dacă pune în valoare atuurile sale geografice.
Referindu-se la politica industrială pe care România trebuie să o adopte, Preşedintele Senatului a identificat câteva precondiţii pentru implementare şi câteva condiţii pentru succesul unei asemenea politici, acestea referindu-se la corectitudinea mediului în care să se desfăşoare investiţiile. “Sunt două condiții și două elemente obligatorii pentru ca o nouă politică industrială în România să capete contur. În primul rând, să vedem ce fel de resurse și pârghii avem la dispoziție. În al doilea rând avem nevoie de o administrație competentă. Fără structuri depolitizate și neutre din punct de vedere al impactului şi implicării, nu vom fi capabili să facem politică industrială și vom risipi în continuare bani publici și resurse de investiții”, a avertizat Mircea Geoană.
În acest context, Preşedintele Senatului a amintit de conceptul propus de Preşedintele SUA, Barack Obama, “smart government” – guvernare înţeleaptă. Astfel, Mircea Geoană a făcut apel pentru un stat responsabil. “Acest stat responsabil se bazează pe o înaltă funcțiune publică, capabilă să livreze aceste produse și servicii publice, de la educație la sănătate, de la investiția în infrastructuri în logică coerentă și cosntructivă până la tot ce înseamnă protecția mediului sau poziționare internațională”, a afirmat Geoană.
Nu în ultimul rând, Președintele Senatului a subliniat necesitatea implicării profesioniștilor în procesul decizional. “Să auzim vocea profesioniștilor și celor care se ocupă cu adevărat de probleme: vocea industriei și vocea autorităților locale”, a mai spus el. 
Mircea Geoană a arătat că CND dorește cuplarea elitelor profesioniste și profesionale din afara granițelor României la deciziile legate de dezvoltarea României. “ Enorm de mult talent și competență este expatriat în diverse feluri și de aceea comitetul nostru a deschis la Viena primul punct de sprijin din străinătate. Săptămâna viitoare vom deschide la Milano o altă filială, iar pe 2 noiembrie vom deschide la New York o sucursală”, a anunţat Geoană. 
Preşedintele de onoare al grupului Volkswagen, Carl Hahn, s-a referit la domeniile în care România are potenţial de dezvoltare şi a indicat o serie de riscuri în ceea ce priveşte actuala situaţie economică şi socială a Europei. “Mă uit la lumea de astăzi nu de pe poziția înaltă a unei companii mari, ci prin perspectiva schimbărilor și oportunităților. Asistăm la numeroase schimbări datorită crizei financiare, asistăm la discreditarea capitalismului şi a economiei de piață, într-un moment în care nu avem cunoștiință despre un sistem mai bun. Dar trebuie să învățăm de pe urma greșelilor. Şi trebuie să nu pierdem din vedere oamenii. O problemă majoră la nivelul Europei este că oamenii nu au nici măcar nivelul de bază de educație pentru a înţelege lumea de astăzi sau pe cea de mâine. Aşa că se se sperie și văd doar lucrurile rele care se întâmplă astăzi”, a spus Carl Hahn.
Președintele de onoare al grupului Volkswagen a fost de acord cu Mircea Geoană în ceea ce privește apariția unui nou centru de greutate la nivel mondial, fiind de acord și afirmația Președintelui Senatului, potrivit căruia România trebuie să fie un actor important în această regiune. “Avem și un nou centru de gravitate în lume și simt că România poate să joace un rol important, mai mult ca niciodată, între Europa, Asia și Orientul Mijlociu Extins. Sunt multe oportunități generate de poziția geografică și geostrategică”, a mai afirmat Hahn. El a spus că România este pe ușa de intrare în Asia, în condițiile în care Asia va deveni cea mai mare putere economică și, implicit, politică, din lume. “Nu se mai învață acum germană, ci învățăm limbile centrelor economice viitoare: chineza și japoneza”, a arătat Hahn.
Un aspect important al prezentării făcute de către industriașul german ține faptul că avantajele competitive ale României sunt prea puțin cunoscute în Europa. “Nimeni din lume nu prea știe ceva despre România. România este un factor necunoscut. Despre schimbările care au avut loc aici, despre industria IT, nu a auzit nimeni în Europa. Aveți oameni cu o mentalitate flexibilă și puteți fi un pod între Orientul Mijlociu și Asia și Europa. Asta nu vă ajută dacă nu folosiți instrumente moderne care să facă cunoscută “Noua Românie”, care are universități de înalt calibru, care are mai mulți mecanici calificați decât Marea Britanie. Trebuie să faceți reclamă la punctele tari ale acestei țări și aveți oportunitatea să vă transformați și să dați țării dumneavoastră o nouă dinamică a dezvoltării”, a explicat Carl Hahn.
În ceea ce privește potențialul industrial al României, președintele de onoare al gruplui Volkswagen s-a referit la potențialul agriculturii și a industriei de procesare a alimentelor, arătând că România are un sistem agricol care nu adaugă valoare adăugată produselor. 
„Este un potențial agricol enorm, care nu este exploatat pe măsură. Aveți o agricultură slab productivă. Una dintre marile oportunități ale acestei țări este să concureze cu regiuni mai sudice, precum Spania sau Italia”, a arătat Hahn. El a mai prezentat şi potenţialul industriei IT şi cea de dezvoltare de software, explicând că în acest sector nu există costuri de transport şi nu este nevoie de o infrastructură în sensul clasic al cuvântului. “Exporţi produse cu un simplu click de mouse. Sunt avantaje pe termen mediu în legătură cu concentrarea pe aceste domeniu”, a mai spus Hahn. El a mai arătat că inclusiv în industria auto au loc creşteri masive în ceea ce priveşte componentele electronice dintr-un automobil, aceasta fiind o altă zonă în care România are potenţial.
Hahn a adăugat faptul că România poate să activeze cu succes în ceea ce priveşte bio tehnologia, având în vedere că are calificarea resursei umane şi are şi condiţiile de sol pentru cercetare: “Dacă vă veţi intensifica eforturile în bio-tehnologie veţi vedea că sunteţi sprijiniţi într-un fel de guvernul german, căci legile în Germania sunt stricte pentru acest domeniu. Companiile germane îşi exportă cercetarea bio-tehnologică în SU, dar puteţi face voi acelaşi lucru, pentru că aveţi inteligenţi şi aveţi şi solul pe care puteţi să faceţi teste”. 
Carl Hahn este, în prezent, preşedintele de onoare al grupului Volkswagen. În cei 11 ani în care a condus colosul german, din 1982 până în 1993, Volkswagen şi-a început orientarea globală. Brandul premium Audi s-a poziţionat ca un lider în domeniul tehnologiei, iar în 1982, Volkswagen a început o cooperare cu Seat, urmând ca în 1986 să achiziţioneze 51% din participaţiile Seat. În 1990, Volkswagen a achiziţionat producătorul ceh de automobile Skoda. Strategia cu patru branduri: Audi, Seat, Skoda, VW a făcut ca grupul german să devină grupul auto nr.1 al Europei, cu o cotă de piaţă de 19%. Carl Hahn a mai susţinut câteva demersuri comune internaţionale: un acord comun de producţie cu Toyota în 1987 şi un acord cu Ford, în 1990. Pentru activitate sa, Carl Hahn a fost introdus în Galeria de Onoare a Industriei Auto Europene în anul 2006. Vicepreşedintele Senatului României, senatorul PDL Petru Filip, a declarat, la rândul său că, în acest moment, România are o abordare strategică fundamentală predictibilă „Strategii naționale sau cele sectoriale, făcute de un guvern sau de altul, sunt legate de cel care vine și totul se reia de la început ca istoria meșterului Manole, ceea ce face să nu știm în ce direcție ne îndreptăm”, a declarat Petru Filip. El a făcut un apel către toți factorii decidenți politici de a înţelege că CND este partenerul lor în elaborarea unei strategii pe termen lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu