marți, 30 august 2011

,,Fenomenul migratiei pentru munca si consecintele acetuia asupra calitatii copilariei ,,

Interventie -scoala de vara a femeilor social democrate.

In cadrul tematicii,,Fenomenul migratiei pentru munca si consecintele acetuia asupra calitatii copilariei ,,senatoarul Elena Mitrea ,sustinator al cauzei copiilor ,a avut o interventie si a prezentat un proiect dedicat copiilor ramasi singuri in urma plecarii parintilor la munca in strainatate.
,, Migratia fortei de munca este unul dintre cele mai importante fenomene atat la nivel national cat si la nivel individual si familial.
Referindu-ma la familie,amintesc consecinte ale migrarii, ca scaderea ratei casatoriilor,natalitatea concomitent cu sporirea ratei divorturilor si lucru cel mai ingrijorator copii ramasi in grija rudelor,vecinilor sau chiar singuri in urma parintilor plecati la munca in strainatate ,lucru devenit o adevarata problema sociala privind ingrijirea si supravegeherea lor.
Copiii sunt cea mai importanta resursa pentru viitorul oricarei natiuni.In toate tarile civilizate politicile publice dedicate cresterii copiilor sunt considerate adevarate investitii.Investitia in educatia si sanatatea copiilor este o investitie in potentialul uman pentru ceea ce va fi Romania in viitor.Ori sursele,facilitatile oferite romanilor si copiilor lor sunt departe de fi cele corecte,sunt insuficiente sau distribuite inegal.Aceste precaritati suprapuse peste nivelul mediocre a resurselor financiare de care dispun familiile cu copii a creat acest fenomen(migratia)la scara neasteptata si pe termen lung.
Sute de mii de romani isi lasa copii si parintii acasa si pleaca peste hotare ca sa aiba grija de copii si batrnii altora.Propriile lor rude sufera de singuratate.In urma celor plecati la munca in strainatate raman copii care cauta asistenta sociala.
Cei mici sunt panditi de multe pericole:abandon scolar,delicvente si chiar suicid.La fel si parintii celor plecati in strainatate trec prin depresii si se simt singuri.Ei duc pe umeri grija zilei de maine,dar si grija copiilor plecati departe.Chiar daca numarul batranilor aflati in aceasta situatie este foarte mare,nu sunt foarte mule organizatii deschise sa ii jute.
Poate criza economica ar fi trebuit sa-i aduca pe romani acasa,poate Guvernul ar trebui sa vorbeasca si sa se preocupe mai mult de crearea de noi locuri de munca.Pentru ca nu au alternative ,romanii prefera varianta ramanerii peste hotare chiar in conditiile in care si tarile in care aleg sa ramana au fost si acestea afectate de criza si in ciuda restrictiilor impuse pe piata muncii.
Cel mai trist este ca foarte multi din cei plecati la munca in afara tarii aproape ca nu vor sa mai auda de Romania si intentioneaza sa ii traga dupa ei pe cei dragi ramasi inca in tara.
Romania ar putea pierde o o buna parte din populatie,o parte activa de care avem nevoie sa contribuie pentru tara ,pentru parintii lor si ai nostri.Pentru toate acestea ca femei ,ca mame avem obligatia de a nu ramane indiferente la problemele copiilor romanilor plecati departe de casa si de a nu privi pasiv la masurile de austeritate impuse de actualul guvern care sunt departe de a ne proteja copii.
Ca sustinator al proiectului ,,Te iubeste mama,,va invit sa veniti alaturi intr-o campanile de informare ,constientizare a efectelor migratiei asupra copiilor si de sprijin in identificarea solutiilor pentru acestia.
Proiectul initiat ca o cauza pe facebook ,a inceput cu un parteneriat intre Asociatia Femeilor Romane din Italia,IREX Romania,ANBPR si isi propune sa facilitezecomunicarea audio-vizuala intre copii ramasi acasa in Romania si mame/parintii lor aflati la munca in strainatate.
Dezbaterile organizate pana acum la Biblioteca metropolitan Bucuresti si Biblioteca Judeteana Bacau au avut ca scop generarea discutiilor pe tema nevoii dovedite a unei asemenea interventii,statistici si studii de caz existente si necesare,ca si gandirea manierei de a colabora intr-o echipa multidisciplinara,pentru a gasi modalitati de diminuare a numarului cazurilor de sinucideri,abandon si chiar ucideri in randul copiilor ramasi acasa in Romania.,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu