joi, 16 septembrie 2010

Dreptul persoanelor cu handicap de a- şi primi indemnizaţia lunar

Interpelare adresata-Dl.min.Ioan Botis-Ministerul Muncii ,Familiei si Protectiei Sociale

D-le ministru,

Dreptul persoanelor cu handicap la o viaţă decentă este garantat prin legislaţia aflată în vigoare, legislaţie care prevede o serie de beneficii ce trebuiesc acordate de către statul român celor aflaţi în dificultate. O persoană cu dizabilităţi are aceleaşi drepturi şi obligaţii ca fiecăre cetăţean ,iar indemnizaţia pentru handicap, deşi foarte mică, este un drept inalienabil.
În condiţiile unei situaţii economice precare, cu tăieri de salarii şi concedieri de personal, economia într-un astfel de domeniu, al protecţiei persoanelor cu handicap, nu cred că este cel mai potrivit lucru. Deşi indemnizaţiile de handicap nu au fost tăiate sau diminuate, cetăţenii din teritoriu se adresează birourilor parlamentare cu o plângere extrem de tristă. Primăriile din mediu rural întârzie plata indemnizaţiei pentru persoanele cu handicap câte 2 sau chiar 3 luni de zile. Primăriile dau vina pe Consiliile Judeţene, iar acestea aruncă vina, bineînţeles mai departe. După o dispută între autorităţi cei în drept se întorc acasă şi se uită neputincioşi la nevoile celor pe care îi au în îngrijire.
Persoanele cu dizabilităţi domiciliate în mediul rural au dreptul, asemeni celor din mediul urban, să-şi primească indemnizaţia în întregime şi la timp. Mulţi s-au mutat la ţară dupa ce şi-au vândut apartamentul şi şi-au pus la bătaie tot ce au avut pentru a-şi trata copiii, şi aici aduc în discuţie un caz ,nu singular ,al copiilor cu autism, pentru care statul roman nu face încă nimic. Cred că vă este cunoscut ce eforturi şi costuri personale presupune terapia pentru o persoană cu autism, iar această indemnizaţie care nu acoperă nici transportul până la un centru de tratament mai şi întârzie cu lunile. Este cazul unei mamici din Iasi care nu a primit indemnizatia copilului cu autism timp de doua luni ,iar dupa alergatura de la o institutie la alta a ramas fara nici un raspuns.Sesizari similare au fost semnalate si in judetul Bacau si am convingerea ca nu sunt cazuri singulare.
Este inutil să se spună că nu se taie şi nu se diminuează indemnizatia persoanelor cu handicap,atunci când nu li se dau banii luni la rând.
Interpelarea mea se referă la gradul de cunoaştere al realităţilor din teritoriu cu privire la aceste nedreptăţi la care este supus tocmai segmentul de populaţie care ar trebui protejat.Interesant este cazul real întâlnit în anumite comunităţi, în care se achită plata ajutorului social şi cel pentru asistenţă socială nu. Amândouă sunt drepturi garantate de legislaţia românească, amândouă trebuie să ajungă la cei care au nevoie de acestea şi pentru care au fost aprobate, dar consider prioritară acordarea drepturilor de asistenţă socială pentru cei care au ajuns la o formă de sprijin din partea statului independent de voinţa lor şi din motive strict de sănătate.
Pentru lămurirea acestei situaţii vă rog să dispuneţi verificarea modului în care sunt repartizate sumele din bugetul asigurărilor sociale pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap indiferent de locul unde se află, la ţară sau la oraş. Verificaţi dacă bugetul este acoperitor şi care este cauza întârzierilor la plata acestui drept. În răspunsul d-voastră vă rog să precizaţi dacă aveţi cunoştinţă despre situaţia relatată, cea a persoanelor care îşi primesc drepturile cu mare întârziere şi ce măsuri veţi lua pentru ca lucrurile să intre în ordinea lor firească.


Solicit răspuns scris şi verbal Senator PSD-Elena Mitrea -Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu