miercuri, 29 septembrie 2010

Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

La solicitarea mamicilor care isi primesc cu mari intarzieri indemnizatia pentru cresterea copilului ,am raspuns cu initierea unui proiect de lege care a fost adoptat de plenul Senatului in sedinta de luni 20 septembrie . Actul normativ va introduce o disciplina mai riguroasa in domeniul prestatiilor sociale si sper ca aplicarea dupa adoptarea in Camera Deputatilor,va aduce reglementarea dorita. Astfel mamicile nu vor mai fi nevoite sa astepte 5-6 luni dreptul financiar de care depinde in multe cazuri hrana ,traiul zilnic al copilului si chiar al familiei,daca ne gandim ca este poate chiar unica sursa de venit indemnizatia acordata dupa nasterea copilului.
Stenograma sedintei plenului privind:dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului. (L334/2010)

Propunerea legislativă completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, adoptată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007.

Această iniţiativă vizează stabilirea pentru intrarea în plată a indemnizaţiei, stimulentului şi alocaţiei de stat pentru copii în termen de cel mult 45 de zile de la data la care persoanele îndreptăţite au depus cererea la primăria în rază căreia îşi are domiciliu, precum şi sancţionarea depăşirii acestui termen.

Prin amendamentul adoptat la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, termenul a fost prelungit la 60 de zile şi a fost eliminat articolul privind sancţionarea.

Avizul negativ al Guvernului are ca motivaţie existenţa reglementărilor prin normele metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă. Ori, consider că introducerea unui termen limită în cuprinsul legii nu face decât să stopeze tergiversarea, menţionând că iniţiativa legislativă este rezultatul sesizărilor părinţilor care s-au confruntat în mod cert cu această problemă, şi anume întârzieri de 5 sau chiar 6 luni de zile.

Proiectul a fost adoptatcu 73 de voturi "pentru" si trei "impotriva" ,fapt pentru care multumesc colegilor care au inteles importanta reglementarii prin care autoritatile sunt obligate sa inceapa plata pentru indemnizatiile de crestere a copilului in termen de 60 de zile de la data inregistrarii actelor la primarie.

Legea va merge acum la Camera Deputatilor pentru dezbatere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu