sâmbătă, 4 septembrie 2010

Internet in scoala ta-proiect national

Pentru ca s-a tot vorbit de fonduri europene am vrut sa aflu ce s-a intamplat si mai ales daca se intentioneaza ca programul national,,Internet in scoala ta,,sa ajunga la implementare.Interesant este faptul ca programul a fost lansat in octombrie 2009 ,sub semnatura dl.Boc ,moment la care cumula functia de prim-ministru cu cea de ministru a MECT.Iata textul interpelarii:

<< In octombrie 2009 ministerul pe care il conduceti impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a semnat sapte contracte in valoare de 38 de milioane de euro, repartizati pe cele 7 euro –regiuni de dezvoltare în cadrul programului "Internet în şcoala ta" finantat din fonduri europene.
De implementarea acestui proiect urma sa beneficieze 2302 scoli din intreaga tara ceea ce insemna 543 de mii elevi, un număr 47 de mii de profesori şi peste 1700 de comunităţi locale.Fiecare şcoală urma sa primeasca conectare gratuita atât pentru calculatoarele existente, cât şi pentru calculatoarele care urma sa fie achiziţionate în cadrul acestui program,dupa care, conexiunea impreuna cu echipamentele pentru acces la internet deveneau proprietatea scolii.
Programul trebuia finalizat pana la inceputul anului scolar chiar se considera a fi ,,un instrument extrem de eficient în aplicarea legii educaţiei naţionale,care pune un accent major pe utilizarea resurselor informatice moderne, pe utilizarea internetului şi, mai ales, pentru asigurarea egalităţii de şanse pentru copii.,,
Dar totul la trecut si tipic romanesc .Datorita unei intarzieri de 8 luni,contractul a fost reziliat. Conform declaratiilor de atunci din momentul semnării contractului, Ministerul Educaţiei avea fondurile bugetare la dispoziţie .
1)Va rog sa faceti precizari in aceasta situatie nou creata ce demersuri veti face si daca le veti face ca programul sa fie dus la capat.
2)Cine se face responsabil pentru rezilieaza contractul pe motiv ca nu a fost demarata procedura de achizitii publice, fapt ce a dus la neimplementarea proiectului in termenul de sase luni.
3)Sunt multe intrebari cu privire la legalitatea demersurilor si cauzele care au dus la intarzierea in implementarea proiectului ,dar prin demersul meu doresc sa informati opinia publica daca aveti in vedere relansarea proiectului stiut fiind ca in situatia rezilierii, termenul de relansare a unui nou proiect este de minim 6 luni.Daca nu veti rata si acest ultim termen si daca exista o persoana ,o echipa responsabilizata sa se ocupe de soarta proiectului. Este important sa luati atitudine in timp util ca miile de copii,profesori si comunitati locale sa nu ramana doar cu iluzii despre progres in Romania. Nu as vrea sa cred ca vorbim despre o noua pierdere in materie de fonduri europene , in conditiile in care capacitate de absortie a fondurilor europene este criticata si penalizata de dl.prim-ministru care a promis ca va face o analiza a nerealizarilor,a absortiei si implementarii proiectelor din fonduri nerambursabile.Interesanta ar fi analiza si in cazul proiectului-Internet in scala ta-lansat in perioada cand dl.prim-ministru ocupa prin comasare si functia de ministru al educatiei,ceea ce nu va absolva de nerelizarile proiectului in discutie.>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu