luni, 6 septembrie 2010

MOTIVE DE INGRIJORARE - ALOCATIA PENTRU COPII DISCRIMINATORIE

DECLARATIE POLITICA
Sustinuta in Plenul Senatului, luni 7 septembrie 2010

Din totdeauna romanii au avut motive de ingrijorare. In prezent insa, Guvernul, prin politicile sale antisociale si antiumane, a devenit factorul care ii ingrijoreaza cel mai tare pe majoritatea cetatenilor tarii. Niciodata legatura dintre guvernare si dezastru national nu a fost mai bine perceputa decat in acest an. Altadata, oamenii isi legau speranta de mai bine de politica guvernamentala, insa nicicand, pana la Guvernul Boc, nu vedeau in aceasta un pericol pentru sanatatea si viata lor, pentru siguranta zilei de maine, pentru viitorul lor si al copiilor lor.
S-au intamplat tot felul de nenorociri in acest an dar, nimic nu se compara cu ravagiile politicii insuflate de presedintele Basescu si aplicate alandala de Guvernul Boc, in sanatate, in invatamant, in domeniul pensiilor, al salarizarii si somajului sau al asistentei sociale.Aceasta politica antiumana, antisociala, antieconomica si anticulturala aduce mai multe pagube chiar decat o calamitate naturala.
Ceea ce ingrijoreaza in modul cel mai profund este consecinta politicii Guvernului actual asupra cresterii, a educatiei si chiar asupra vietii copiilor nostri.
Nu mi-am imaginat,ca dupa toate balbaielile din primavara privind reducerea alocatiilor pentru copii , totusi guvernantii vor ajunge sa intre cu austeriatea si in drepturile copiilor. Alocatia pentru copii este un drept garantat si nu o forma de ajutor social. Nici un copil nu este vinovat pentru familia si locul in care s-a nascut si pentru care, oricum, nu poate opta inainte de a se naste.
Constitutia garanteaza dreptul la munca, la viata decenta, oricum neluate in seama de primul-ministru, profesor de drept constitutional,care a invocat articole din Constitutie la umbra carora a redus cu un sfert salariul fiecarui bugetar, ajutorul de şomaj şi indemnizaţia mamicilor pentru creşterea copilului, ajutorul pentru tinerii căsătoriţi, trusoul pentru nou-născuţi, biletele de odihnă pentru pensionari şi facilităţile de transport pentru pensionari şi profesori. A dispus impozitarea tichetelor cadou, de creşă, de vacanţă şi cele de masă, a plăţilor compensatorii si nu în ultimul rând, dublarea birurilor pentru drepturi de autor. Nu pot sa nu reamintesc si brambureala produsa de noile prevederi ale Codului Fiscal, adoptat abuziv, prin ordonanţa de urgenţă nr. 58 din 2010, care a dus la crearea unor cozi imense la ghişee pentru plata contribuţiilor sociale si prin care romanul a demonstrat inca o data, ca a ramas cu constiinta treaza si raspunde la indatorarile care i se impun, cu voie sau fara. Constatam totusi ca in fata unor asemenea masuri aberante, rezistenta la stres da semne de slabiciune !!!
In mai, ministrul “remaniat” a avut intentia ,criticata si atunci, de a reduce cu 15%mai multe indemnizatii sociale, printre care si alocatiile pentru copii si cele pentru personele cu handicap.Imediat, premierul, suparat de avantul dl.Seitan dadea asigurari ca nu vor fi reduse alocaţiile complementare pentru copii, cele monoparentale, de plasament, cele pentru copiii cu handicap ,s.a. si cu toate acestea la inceputul saptamanii trecute, acelasi guvern, astazi putin cosmetizat ,a aprobat proiectul legii prin care se propune instituirea unei noi alocaţii pentru susţinerea familiei. Aceasta inseamna de fapt, desfiintarea acestui drept pentru cca.100 000 de familii din cele aproape 490.000 si redistribuirea către alte familii cu venituri mai mici, în special celor cu mulţi copii, adică în jur de 250.000 de familii ,care oricum nu vor trai mai bine,din contra, asa vor saraci mai multi. .Efectul masurilor va fi devastator pentru romani si copii lor ,daca ne gandim ca a crescut numarul infractiunilor,violentelor de orice fel,sinuciderilor si numarul cazurilor de afectiuni psihice.
Toti copii Romaniei au dreptul universal la alocatii de stat garantat de Constitutie, la tratament egal si nediscriminare.Incerc acest demers cu gandul ca ministrul, recent desemnat, va avea mai multa intelepciune, macar atunci cand vorbim despre drepturile copiilor.
Vorbind despre copii, va spun cu tristete, ca in Romania secolului XXI:
-peste 70 000 de copii sunt obligati sa munceasca in mediul rural,pe strada sau la domiciliul altor persoane,sau sa cerseasca ;
-ca rata abandonului scolar a crescut si sigur nu va stagna .Calitatea invatamantului si interesul pentru invatatura scade.Copii sunt tot mai derutati,stresati si speriati.Luati cel mai recent exemplu de la examenul de bacalaureat cand o clasa de 18 copii au semnat teza cu acelasi nume .Este ingrijorator ce se intampla.
- ca 80%dintre copii care nu beneficiaza de nici o forma de invatamant sunt de etnie roma, iar in cazul in care acestia frecventeaza,totusi, o scoala,se intalneste in continuare fenomenul de marginalizare a copiilor romi in institutiile de invatamant Acelasi lucru se intampla si copiilor cu autism,copiilor cu HIV ;
-ca exista copii romi,copii cu HIV pozitiv,cei cu parinti plecati la munca in alte state si lasati in grija rudelor,copii romani neacompaniati,gasiti pe teritoriu altor state;
-ca exista si copii strazii care nu participa la actul educatinal si sunt obligati sa munceasca sa-si castige existenta ;
-ca in Romania se inregistreaza cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa11% fata de 2,5% in Suedia,3,7% in Italia. Si ca jumatate dintre decese survenite la varste sub un an se inregistreaza in prima luna de viata .
Sociologii au evidentiat in anii trecuti ca in Romania,copii si tinerii sunt categoria de varsta care inregistreaza cea mai ridicata rata a saraciei la nivel national si ca vor fi afectati din ce in ce mai multi avand in vedere ca :
- mai putin de 20% din unitatile administrativ teritoriale au infiintat servicii sociale publice de asistenta sociala;
- ca reducerile de personal din sistemul de asistenta sociala dar si reducerea salariilor a facut ca asistenti maternali si sociali sa intrerupa un angajament si mii de copii sa fie obligati sa –si schimbe mediul de viata intr-o alta familie sau alta scoala;
- si pentru ca directiile de asistenta sociala si protectia copilului, centrele de plasament ,scolile si gradinitele speciale, au fost obligate sa-si reduca cheltuielile cu 20% cu riscul de a afecta alocatiile de hrana;
-ca nu exista gradinite suficiente,ca sunt scoli in care se invata in doua si trei schimburi si scoli goale construite anapoda;
- ca in Romania copii nu beneficiaza de o protectie reala si nu cred ca exista o statistica reala ,actualizata privind situatia copiilor.
Acestea sunt cu adevarat motive de ingrijorare si nu cred ca si copii trebuie sa fie solidari cu criza .Nu ei au hotarat salarii si pensii nesustenabile,nu ei au dus la dezastru acestei tari,nu ei au facut fraude ,evaziune,coruptie.
Ei au nevoie de protectia noastra si va invit pe cei care va iubiti copii nu lasati pe cei care hotarasc sa ii saraceasca si mai mult !

Senator Elena Mitrea PSD Bacau
07.09.2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu