miercuri, 1 septembrie 2010

Un vis pentru bacauani: Centura ocolitoare a municipiului Bacau

Elena Mitrea, senator PSD de Bacau, l-a interpelat pe Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii. Obiectul interpelarii:.Centura ocolitoare a municipiului Bacau. Puteti citi in continuare textul interpelarii.

«Pentru ca a curs multa cerneala in presa locala care a scris despre un obiectiv necesar si de interes pentru judet, in numele bacauanilor va solicit lamuriri privind starea in care se afla proiectul Centura ocolitoare a municipiului Bacau -un proiect mai mult decat necesar, stiut fiind ca tot traficul din Moldova trece prin Bacau. La ore de varf se circula bara la bara, circa 60% din traficul din oras reprezentand tranzitul, fapt pentru care municipiul Bacau este aglomerat si foarte poluat.Poate ar trebui sa reiau cursul evenimentelor pentru a intelege toata lumea, daca mai era nevoie de inca un exemplu, care este cursul si viteza cu care se deruleaza un proiect in Romania- beneficiara de fonduri europene si care din pacate nu profita de timpul ramas valabil pentru aceasta. Nu stiu daca mai are relevanta acum. Cert este ca proiectul a fost definitivat in anul 2004, in timpul guvernarii Nastase cu toate avizele si documentatia, lipsindu-i doar avizul Guvernului pentru demararea lucrarilor. Ba chiar exista o linie de creditare deschisa in valoare de peste 220 de milioane de dolari, bani din care trebuia alocata cofinantarea pentru cinci proiecte de variante ocolitoare pentru orasele Bacau, Brasov, Targu-Mures, Reghin si Medias, cu o lungime totala de 85 km, care ar putea face parte din realizarile programului d-voastra de guvernare.

Finantarea pentru realizarea obiectivului a fost aprobata din 2006, in urma unui acord semnat cu CNADNR inca din 2004. Din pacate, odata cu schimbarea puterii in plan central, in 2005, proiectul soselei de centura a Bacaului a devenit subiect de campanie si atat, iar blocarea proiectului intre 2004 si 2008 de catre Ministerul Transporturilor a fost un lucru pentru care se asteapta explicatii.
In 2009, dupa cinci ani de la deschidere, fara sa se fi cheltuit un singur banut, linia de creditare de la Banca Mondiala a expirat in finalul verii, dupa care termenul a fost extins cu 5 luni fata de data initiala fara a mai putea fi prelungit. Din pacate, cu toate interventiile si solicitarile, nimic nu a putut urni din loc lucrurile. Ba chiar problema centurii a fost prezentata si premierului Emil Boc, facand obiectul unei discutii intr-o sedinta de guvern si culmea ridicolului, in noimebrie 2009, in plina campanie electorala, domnia sa afirma in cadrul unei emisiuni TV , ca se lucreaza la centura Bacaului.La sfarsitul anului trecut, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a pierdut finantarea alocata de Banca Mondiala. Sigur ca CNADNR va trebui sa raspunda de ce s-a ratat finantarea de la Banca Mondiala si daca a existat un manager de proiect delegat sa urmareasca proiectul si sa intervina in momentele critice. Cat priveste ministerul pe care il conduceti, doresc sa va adresez cateva intrebari la care va rog sa-mi raspundeti:

1)Exista vreo sansa de demarare a proiectului in 2011?(pentru 2010 intrebarea este tardiva).

2)Este evident ca trebuie cautata o alta sursa de finantare. Aveti in vedere o finantare prin Programul Operational Sectorial pentru Transport, prin axa prioritara 2 .2.1-aplicabila inclusiv pentru constructia/reabilitarea soselelor de centura sau ce alta solutie veti gasi asa incat obiectivul sa nu ramana o cauza pierduta?

3)Daca este posibila realizarea unui parteneriat public privat intre autoritatea locala, minister si constructor avand in vedere ca bugetul Primariei sau al Consiliului Judetean nu poate suporta o finantare de valoarea acesteia chiar daca Centura Bacaului este un obiectiv de stricta necesita si reprezinta o prioritate?

4) Se cunosc motivatiile conform carora ,,nu sunt bani pentru investitii in infrastructura in acest an, pentru ca s-ar majora deficitul bugetar, dar va rog sa aveti in vedere ca s-a pierdut cu usurinta o finantare externa, in conditiile in care capacitate de absortie a fondurilor europene este criticata si penalizata de dl.prim-ministru care a promis ca va face o analiza a nerealizarilor, a absortiei si implementarii proiectelor din fonduri europene nerambursabile.

România a accesat pâna acum doar 10,31% din suma de 31 de miliarde de euro repartizata iar la sfârsitul anului va trebui sa returneze din pacate o suma importanta necheltuita aferenta anului 2007. In acest context credeti ca veti bifa, “realizat,, in dreptul obiectivului centuri ocolitoare, sau va ramane un vis pentru bacauani?Ce termen si ce actiuni concrete veti demara d-voastra in acesta directie?»

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu