vineri, 17 septembrie 2010

Sprijinul acordat localităţilor afectate de inundaţii din judetul Bacău

Sunt prea multe intrebari,dar important este sa vrei sa gasesti raspunsuri.In sedinta de plen a Senatului din 14 septembrie am adresat dl.prim-ministru Boc o intrebare privind modul nerealist in care au fost alocate fonduri pentru localitatile afectate de inundatii din judetul Bacau prin HG.919 din 30 august 2010.

D-le Prim Ministru,

Judeţul Bacău este una dintre zonele ce au fost grav afectate de inundaţiile dîn cursul acestui veri. Un număr de aproape 80 de localităţi au fost atinse de răurile care au ieşit din matcă şi au distrus terenuri, case, au luat animale şi au oprit în loc viaţa normală a oamenilor, a familiilor ce s-au văzut puse în situaţia de a-şi pierde întreaga agoniseală.
După ce apele s-au retras şi oamenii au mai cules puţinul care a mai rămas de sub malurile de mâl năvălite peste case, a venit vremea reparatiilor si reconstrucţiei caselor,podurilor si drumurilor , prin sprijin comunitar de la nivel local sau central.
Prin HG nr. 919 din 30 august 2010 s-au alocat sume din Fondul de rezerva bugetara pentru refacerea infrastructurii unui numar de 22 de localitati.Totul ar fi fost in ordine daca prin acesta nu ar fi ramas pe dinafară tocmai acele localităţi care au înregistrat mari daune în urma inundaţiilor .În condiţiile în care există o evaluare a situaţiei din teritoriu, a zonelor afectate, cu sume şi necesar de materiale pentru reconstrucţie, întrebarea ce planează asupra alocarii acestor sume, se referă la criteriile prin care s-a realizat repartizarea sumelor pe localităţi.
Deşi se pare că acordarea ajutorului s-a făcut pe baza unor criterii strict politice şi nicidecum pe baza unor evaluări obiective, de exemplu comuna Asău neprimind nici un sprijin în condiţiile în care a fost grav afectată, dar de altă culoare, vreau să cred că există o justeţe a modului de selectare a celor ce au primit ajutor. Mentionez ca mai bine de jumatate din cele 22 comunitati locale au primari PDL ,restul PNL care sustin si agreaza PDL si nici un primar PSD. Cred ca in acest caz in care nenorocirea s-a abatut peste oameni fara sa-i aleaga dupa culoarea cu care simptizeaza ,nici in cazul despagubirilor nu ar trebui triati dupa criterii mai putin discutabile.
Aşadar, pe ce bază s-a făcut repartizarea ajutoarelor pentru localităţile afectate în condiţiile în care s-au dat bani în unele zone mai puţin atinse de calamităţi sau chiar deloc, în timp ce în altele, deşi grav lovite, acest sprijin nu a venit si daca intentionati sa faceti o repartizare judicioasa a fondurilor necesare repunerii in normalitate a tuturor comunitatilor afectate de calamitati in judetul Bacau.
Va aduc la cunostinta ca mai exista 45 de comune afectate la inundatii care nu au primit nici un sprijin financiar.Credeti ca este posibila o alocare de fonduri si pentru acestea si ce termen preconizati .

Solicit răspuns scris

Senator PSD + PC Elena Mitrea
Colegiul 4 Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu