sâmbătă, 4 septembrie 2010

An scolar cu bucurie…

M-a surprins declaratia dl.ministru Funeriu care a decis inceperea anului scolar 2010-2011 in 13 septembrie cu festivitate scurta ,ore din prima zi.De ce? Pana acum inceperea anului scolar era un eveniment cu mult freamat, multe emotii si sperante de viitor; participau copii, tineri, parinti si bunici, profesori si autoritati. De data aceasta ministrul educatiei a recomandat ca anul scolar sa inceapa pe furis, fara nici un fel de intrunire, de informare, fara nici un fel de pregatire psihologica, ca si cum nu ar fi vorba de niste copii veniti dupa trei luni de vacanta.
Ne pregătim de multă vreme pentru acest an şcolar şi încă o dată: seriozitate, rigurozitate şi până la urmă normalitate”, spune dl.ministru Funeriu.De acord, dar bine ar fi sa fie asa … seriozitate,rigurozitate si normalitate in toate si pentru toata lumea.
Iata pentru ce atata graba.Este clar ca s-a pregatit lucrand la disponibilizari,comasari si inchideri de scoli..Domnia sa spune ca unităţile şcolare vor avea in acest an cu 60% mai puţini suplinitori,cu 52% personalul didactic pensionat din unităţile de învăţământ şi cu 34% personalul didactic asociat-ori banuiesc ca astazi toti au devenit someri .
Aflam ca 85% din unităţile de învăţământ din ţară vor funcţiona cu autorizaţie sanitară sau în curs de autorizare,iar acestea din urma vor primi avizul,, în funcţie de cât de bine se descurcă primarii să le pună la punct,,.Interesant-stim cat de bine se descurca primarii cu reduceri bugetare si cresteri... in atributiuni.Dar copii din cele 15% scoli care nu vor fi functionale si cele care nu vor primi aviz de functionare, unde vor invata? Bineinteles ca acele scoli vor fi inchise, iar elevii vor fi mutaţi în unităţile şcolare adiacente, "evident cu respectarea criteriilor de distanţă şi de oportunităţi".
Care sunt criteriile de distanţă şi de oportunităţi ,cine le stabileste si cine le respecta?
S-A GANDIT CINEVA la copii care vor cara ghiozdane in spate km de drum prin praf si noroaie?
In cazul in care dl.ministru nu stie –inca se mai circula si acum cu Aro,daca nu chiar cu carul. Sute de parinti isi vor insoti copii sau ii vor astepta acasa cu ingrijorare la cate nenorociri se pot intampla.Si pentru ca nimic nu a ramas neatins-la scoala ii vor astepta dascalii care vor face meseria de dragul copiilor si din respect pentru statutul lor,ca despre salariul cu care au fost umiliti, nu mai vorbim.
Am abordat subiectul despre invatamant cu gandul la copii,din grija pentru ei si respect pentru dascali.Cand am auzit de seriozitate si rigurozitate mi-am amintit ca am adresat dl.ministru o intrebare de la tribuna Parlamentului in 28 iunie.Atunci ma refeream la analiza starii scolilor din Bacau , si termenul la care se va face plata pentru lucrarile efectuate si neachitate .Nu am primit raspuns nici azi,dar nu mi-am pierdut speranta dl.ministru tocmai face o analiza cum nu s-a mai facut niciodata ,,Pentru prima dată centralizăm foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România".
Nu ma bucur neaparat ca dl.Funeriu nu a fost remaniat,dar pana la o noua remaniere poate primesc raspuns la intrebarea din iunie si la cea din 1 septembrie privind programul national,,Internet in scoala ta ,,proiect care trebuia finalizat la inceputul acestui an scolar si de care urma sa beneficieze 2302 scoli din intreaga tara ,543 de mii elevi, 47 de mii de profesori şi peste 1700 de comunităţi locale. Inca o promisiune in plus .Pacat macar copii romanilor merita mai mult.La fel si dascalii lor.Pentru toate acestea nu inteleg graba domnului ministu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu