miercuri, 1 iunie 2011

Cine spune astazi ,La multi ani !...copiilor crizei?

    Ultimile statistici ale fostei ANPDC,astazi desfiintata ,arata ca in Romania sunt aproximativ 4.014.960 de copii cu varsta cuprinsa intre 0-18 ani,dintre care, 69.246 de copii se afla in ingrijirea serviciilor sociale, 23.696 sunt in institutii (Statistici A.N.P.D.C, decembrie 2009), iar 44.271 de copii beneficiaza de serviciile de prevenire a separarii de parinti (Statistici A.N.P.D.C, iunie 2010). Un studiu realizat de Institutul de Sociologie al Academiei Romane(2009) arata ca peste 530.000 de familii isi cresc in saracie copiii, doar cu alocatiile complementare din partea statului. Acestora li se adauga alti 200.000 de parinti singuri care si ei asteapta sumele alocate de stat pentru a-si creste copii.

Sigur ca situatia actualizata nu reflecta astazi o stare mai buna ,dupa criza prelungita care s-a instalat in Romania si din care Guvernul nu se pricepe sau nu vrea sa ne scoata.Ori ignorarea situatiilor de risc in cazul copiilor proveniti din familii in dificultate genereaza fenomene precum neglijarea, abuzul, separarea de familie, institutionalizarea, abandonul scolar, analfabetismul, marginalizarea sociala a copiilor.

Astfel ca Romania se afla pe primul loc in Europa privind numarul de copii abandonati.La fiecare 6 ore, un bebelus este abandonat in Romania. 40.000 au primit deja verdictul PARASIT

România a ajuns pe locul patru în UE în ceea ce priveşte consumul de plante etnobotanice, în condiţiile în care în 2008 nici nu figura în acest clasament.

Bugetul Romaniei pentru programele de prevenire a consumului de droguri este cel mai mic din Europa, iar rezultatele concrete ale programelor de combatere a consumului de narcotice nu au fost sesizate. Romania este criticata si pentru faptul ca a transformat Agentia Nationala Antidrog intr-un serviciu fara personalitate juridica, in subordinea Ministerului de Interne.

Desi Guvernul, campion la asumari si adoptari de ordonante de urgenta ,a promis din februarie adoptarea unei legislatii dure in privinta consumului de etnobotanice ,acest lucru nu s-a intamplat inca ,in situatia in care aproape zilnic mass-media prezinta cazuri dramatice de tineri pe care nici legislatia si nici constiinta celor care comercializeaza moartea la pliculet nu-i opresc de la a-si distruge sanatatea , uneori chiar cu riscul mortii.Romania nu vrea sa urmeze exemplul Poloniei care a adoptat o legislatie prin care in 24 de ore a determinat inchiderea a 1200 magazine de vise.La noi, oare nici tinerii  nu mai conteaza?

Sărăcia din România a gene­rat, în ultimii ani, un alt fenomen social important: migrarea forţei de muncă în străinătate,un fenomen insuficient controlat de actuala putere si  datorita caruia apar  probleme deosebite care afecteaza in primul rand  copiii  rămasi acasă perioade lungi de timp cu un singur părinte sau, mai grav, fără nici un părinte.Sunt copii privaţi de afectivitatea părinţilor  care si-au asumat sa plateasca in primul rand cel mai scump pret:privarea copiilor lor de "cei şapte ani de-acasă". In ultimii ani, peste trei milioane de români lucrează în străinătate. În urma lor au rămas în ţară 350.000 de copii.

Si nu vreau sa intregesc un tablou atat de trist ,cel putin astazi cand copii trebuie sa zambeasca.Vreau doar sa nu scot dintr-o lista asa cum Guvernul o face cei 3.800 de copii cu autism înregistraţi oficial,in realitate numarul lor ,fiind estimat la cca.30 000, pentru  care statul roman nu face nimic.Pentru acesti copii parintii daruiesc un munte de afectiune care  din pacate singuri ,nu le  poat adduce  vindecarea.

Pentru ei  astazi exista doar o lege care,desi in vigoare nu se aplica ,din ignoranta si nepasarea manifestata de ministerele responsabile de adoptarea unor norme de aplicare,dupa 7 luni de la implinirea termenului legal de adoptare.Organizaţiile neguvernamentale  reprezinta singurele puncte de sprijin pentru cazurile nou diagnosticate, părinţii se informeaza si se consiliaza intre ei invatand din experienta expertilor straini ,care vin si investesc in sanatatea copiilor romani si pregatirea parintilor lor.Doresc pe aceasta cale ,in aceasta zi sa ne amintim ca langa noi cresc copii in nevoieDaca nu investim in sanatatea si educatia copiilor nostri este doar o amanare a unor probleme care se agraveaza si pentru care statul va plati mult mai scump in viitor.

La multi ani tuturor copiilor Din tara si de pretutindeni !         

Senator Elena Mitrea Bacau


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu