marți, 8 noiembrie 2011

Dialog cu ministru Sulfina Barbu-la Comisia de munca familie si protectie sociala din Senat


Ministru Sulfina Barbu a participat la sedinta Comisiei de munca familie si protectie sociala ca raspuns la o invitatie mai veche adresata din partea comisiei.
Senatorul Elena Mitrea a intervenit punctual pe subiecte de interes privind asistenta sociala:
1.Disponibilizarea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap si intarzierea la plata a indemnizatiei persoanelor cu handicap .
Art.35 din legea 448/2006 privind protectia si promovarea persoanelor cu handicap,a asigurat dreptul la asistent personal pentru persoana cu handicap grav.Dupa aparitia OUG.nr.84/2010,prin art.42,alin.7 s-a dat  posibilitatea angajatorului(primariilor)sa decida in locul persoanei cu handicap, sa acorde indemnizatia prevazuta la alin.4 in loc de salarizarea asistentului personal.Aceasta a dus la trecerea in somaj a asistentilor personali sau concedierea colectiva incalcandu-se grav legislatia muncii in vigoare.
Demersul a fost justificat de lipsa fondurilor pentru salarizarea asistentilor personali,in fapt persoana cu handicap grav a fost privata de dreptul la protectie sociala stabilit de comisia de incadrare in grad de handicap,singura abilitata sa decida in acest sens.Mai mult ,astazi nici pentru indemnizatiile persoanelor cu handicap,multe primarii nu mai au banii necesari,iar demersurile catre Ministerul de Finante au ramas fara raspuns.
Ce se va intampla dupa finalizarea perioadei de somaj a asistentilor personali.Va ramane o hotarare permanenta?
Prezint cazul dnei  Pacurar Aurelia Florica  din Satu Mare ,orasul Tasnad ,asistent personal al propriului  copil, in varsta de 11 ani ,cu sindrom dawn si o malformatie congenitala ,operat pe cord la Cluj, iar luna aceasta necesita a doua interventie .Doamna spune  ca nu si-a primit de 5 luni salariul si nu stie cui sa se mai adreseze.A facut 2 petitii la ANPH,spune domnia sa ,care de fapt nu mai exista,a primit raspuns sa merga la primaria de unde apartine si sa ceara lamuri.La primaria Tasnad nu stie nimeni nimic ,doar ca nu sant bani si atat.
Ce puteti raspunde acestei persoane?
Ce puteti spune asistentilor personali ai copiilor cu autism,care si-au parasit slujbele sa-si ingrijeasca copii diagnosticati cu autism,pentru care statul nu face nimic daca ne gandim ca acestia  beneficiaza de o lege (151/2010)inaplicabila din lipsa normelor de aplicare care au avut ca termen de adoptare octombrie 2010?
2.Anunt ca urmeaza sa depun  la Parlament o initiativa legislativa de reinfiintare a ANPH.
Conventia privind drepturile persoanele cu dizabilitati a fost adoptata la New York de Adunarea Generala a ONUin 2006,a fost semnata de Romania in 2007 siratificata in 2010.,,In temeiul art.33 din Conventia privind drepturile persoanele cu dizabilitati  ,se desemneaza Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap in calitate de autoritate centrala de coordonare privind implementarea Conventiei,,
Renuntarea la ANPH a insemnat o indepartare,chiar o contrazicere flaranta a spiritului si literei normelor internationale si europene in domeniul politicilor in favoarea persoanelor cu handicap si totodata un regres.
Care va fi punctual de vedere al Guvernului privind reinfiintarea ANPH?Care este punctual de vedere al dvoastra personal.
3.Apreciez participarea MMFPS alaturi de Fundatia RAA,la elaborarea Strategiei Nationale pentru persoanelor cu autism si critic in acelasi timp neparticiparea la dezbaterea privind autismul ,organizata la parlament saptamana trecuta .
Ca membru al Guvernului si  ministru al unui minister responsabil in adoptarea normelor de aplicare a legii 151/2010,va rog sa va implicati in deblocarea  situatiei avand in vedere ca in aceasta luna s-a implinit un an de neadoptare a normelor si neaplicare a legii.
4..2012 este declarat la nivel european Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii si are ca obiectiv general încurajarea si sprijinirea eforturilor statelor membre UE, ale autorităților regionale si locale ale acestora, ale partenerilor sociali si ale societății civile de a promova îmbătrânirea activă si de a face mai mult pentru a exploata potențialul segmentului de populație, aflat în creștere rapidă, format din persoanele care se apropie de 60 de ani sau au depășit această vârstă, prezervând prin aceasta solidaritatea între generații. Responsabilii politici şi părţile implicate au sarcina de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin acţiuni în domenii precum ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală, serviciile sociale, învăţarea de-a lungul vieţii, voluntariatul, adaptarea locuinţelor, serviciile IT şi de transport. În plus, într-o societate în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere, îmbătrânirea activă este esenţială pentru a menţine solidaritatea dintre generaţii.
În 2011, Comisia Europeană a invitat autorităţile naţionale, regionale şi locale, societatea civilă şi organizaţiile sindicale şi patronale să-şi asume angajamente privind atingerea anumitor obiective şi iniţierea de măsuri, astfel încât, în cursul anului european 2012, să poată fi obţinute rezultate concrete. Pasul urmator, firesc ar fi trebuit sa fie o invitatie similara, catre aceleasi organisme de la autoritatea nationala privind persoanele varstnice pentru dezvoltarea unor politici sociale viabile si adoptarea unor masuri concrete.
Din pacate, guvernul actual nu a comunicat nici macar la nivel declarativ ca are in intentie adoptarea unor masuri pentru ralierea la politica europeana privind anul 2012.
UE a luat deja măsuri de promovare a îmbătrânirii active în domenii precum strategia de ocupare a forţei de muncă, educaţia adulţilor, sănătatea publică şi societatea informaţională. Fiecare stat membru al UE trebuie sa numeasca un coordonator naţional care va fi responsabil cu organizarea activităţilor legate de Anul european 2012.
Ce masuri ati luat in acest sens?
-Pana in prezent niciuna.Doar palnuri pentru viitor am inteles din raspunsul doamnei ministru.
  -Promite implicarea in adoptarea normelor de aplicare a legii 151/2010,lucru pe care il voi urmari indeaproape si eu.
-Privind reinfiintarea ANPH,nu considera ca fiind posibila cel putin in 2012,poate pe viitor. Este un fel de a recunoaste ca desfiintarea nu a fost cel mai potrivit lucru.
 Daca lipsa fondurilor este motivul ,ar trebui sa fie aceeasi si pentru infiintarea a doua institutii noi prin noua lege a asistentei sociale.
-Privind situatia asistentilor personali ai personelor cu handicap inteleg ca se doreste dezvoltarea de servicii sociale acordate pe cat posibil de organizatii neguvernamentale .Atrag atentia ca si acestea  vor ajunge la aceeasi problema finantarea daca nu vom corela legislatia si aici dau exemplu proiectului de lege privind parteneriatul stat culte, promvat de PDL prin care distribuirea fondurilor alocate de la bugetul de stat este inechitabila.
-A evitat raspunsul privind reducerea contributiilor de asigurari sociale,a confirmat posibilitatea indexarii pensiilor in aprilie 2012 in timp ce la Camera Deputatilor  se vota scaderea pensiilor pentru 6 milioane de romani.
-D-na ministru a afirmat ca la sfarsitul  lunii octombrie, au fost înregistraţi peste 5 milioane de salariaţi activi   si 6.298.880 de contracte de muncă,ceea ce ar insemna că unii salariaţi au câte două contracte de muncă,iar numărul  angajaţilor activi a fost stabilit ''pe bază de anchetă'', în care nu a fost luaţi în calcul salariaţii angajatorilor cu patru sau mai puţini angajaţi. ''Lucrul acesta este confirmat şi de creşterea încasărilor.
Contribuţiile de asigurări au crescut în septembrie 2011, comparativ
cu septembrie 2010, cu 14,9%, iar încasările la impozitul pe profit au
crescut în aceeaşi perioadă de 4,7 ori. Oricum sunt lucruri de verificat .Asta a vrut sa arate ca sunt urmari ale  prevedeilor noului Cod al muncii''si cred ca este si raspunsul la o intrebare adresata cu ceva timp in urma sub titlul ,,Beneficiile noului Cod al Muncii,,
        Raportul între angajaţi si pensionari se modifică într-un sens pozitiv. Cresc încasările la toate fondurile din România,spune doamna ministru .Sper ca aceste date sa fie nu doar o stire pentru presa si oricum bine-ar fi sa fie asa.Vom vedea cat tine stirea…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu