duminică, 27 noiembrie 2011

Egalitate de sanse si familie-Legea asistentei sociale.

Video-conferinta Departament Egalitate de Sanse si Familie.-Bucuresti 24.11.2011

Videocoferinta a fost sustinuta de catre Maria Lazar-presedinta departament si vicepresedintele Gabriela Coman-presedinta Focus si Elena Mitrea senator Bacau.Actiunea  a pus in legatura reprezentantele OFSD din toata tara care activeaza in departamentele judetene similare.Subiectele de discutie au fost :Legea asistentei sociale si Violenta domestica.
Interventia mea a fost in principal pe legea asistentei sociale adoptata de Parlament la inceputul acestei saptamani .Parlamentarii USL nu au participat la vot pentru a nu fi partasi la dezastru pe care aceasta lege il va aduce in viata multor romai aflati in pragul saraciei .PSD va depune contestatie la Curtea Constitutionala.

,,Prin adoptarea legii asistentei sociale se abroga de fapt legea 47/2006 privind sistemul national de asistenta sociala , pe care PSD a votat-o in 2006.
Scopul declarat al acestei legi este de a reduce cheltuielile  cu asistenta sociala de la 2,8 %  din PIB la 2% ceea ce inseamna 1/3  din cheltuieleile actuale , in conditiile in care UE aloca pentu acelasi tip de cheltuieli  in medie 5% . Aceaste lege nu tine cont de existenta unui ansamblu de reglementari in domeniul social ,nu tine cont de VMG , de legea privind protectia si promovarea drepturilor copiilor , persoanelor cu handicap , legea privind asistenta sociala a persoanelor varstnice si  nu in ultimul rand este in total dezinteres fata  de prevederile constitutionale din Romania.
 Prin aceasta lege se transfera responsabilitatea pentru toate categoriile de asistati catre administratiile locale ,cu o finantare ambigua , introducand contributii chiar pentru persoanele care traiesc in strada si pentru masa servita in cantinele sociale. Introduce criteriul in functie de venit pentru acordarea beneficiilor atat pentru persoanele cu handicap cat si pentru alocatiile , indemnizatiile  pentru copiii lipsiti tempora sau definitiv de orcotirea parintilor , ceea ce contravine principiului discriminarii enuntat in lege.
Adoptarea legii inseamna reducerea a 54 de prestatii sociale la 29 dintre care 9 sunt categorii de alocatii,demnizatii si facilitati denumite beneficii de asistenta sociala , 3 sunt programe de asistenta sociala ( de interes national , de investitii , de subventionare a ONG-urilor)si 17 sunt prestatii in domeniul pensiilor si somajului (pensii , indemnizatii reparatorii , plati compensatorii , tichete transport,bilete tratament balnear) .
De subliniat faptul ca din cele 54 prestatii sociae doar 37 au fost din domeniul asistentei sociale .
 Pana in prezent :
- 3 au fost deja eliminate , respectiv trusoul , alocatia pt nou nascut si sprijinul la constituirea familiei prin abrogare conform Legii nr.118/2010
 -2 alocatii ,respectiv alocatia familiala compelmentara si alocatia pentru sustinerea familiei monoparentale au fost unificatae in alocatie pentru sustinerea familiei reglementata prin legea 277/2010
Adoptarea acestei legi inseamna bulversarea intregului sistem de asistenta sociala ,detereminat de modificarea a 15 acte normative care se refera la alocatii ,ajutoare servicii sociale pentru protectia copilului, persoanelor cu dizailitati si varstnicilor. Insemna abrogarea intregii legislatiei din domeniul familiei ,copilului ,varstnicilor si a persoanelor cu dizabilitati  , iar aceasta nu va face decat sa creasca gradul de saracie . Mai inseamna infiintarea altor institutii in locul celor defiintate care au functionat in conformitate cu legislatia europeana:ANPH,ANPF,ANPC si ANES.
 In concluzie legea nu aduce nimic bun nici asistatilor si nici  institutiilor de ocrotire
PSD nu a aceptat reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala atata timp cat indicele saraciei a crescut din 2004 in 2011 culminand in acest an.
46% din populatie se afla in categoria saracilor , iar Guvernul fara a veni cu alternative continua politica taierilor s inghetarilor . Este o lege care va reforma asisteta sociala din temelii,spun reprezentantii MMFPS, in sensul modernizarii prin corelarea cu modulele existente in alte state a le UE, uitand ca plecam din pozitii diferite privind gradul de saracie si procentul din PIB alocat pentru asistenta sociala Este o lege care va duce la renuntarea la valorile si atributele statului social definit de Constitutie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu