miercuri, 9 noiembrie 2011

Dreptul la o reprezentare demnă


Aşa cum scrie în a lor job description, diplomatii statului roman si şeful lor din tara, ministrul afacerilor externe, au ca principala atributie de seviciu să reprezinte tara si pe romani cu demnitate. Este, de alfel, o misiune nobilă.
 In total contrast cu acest rol, a şocat intr-un mod negativ, opinia publica, o declaratie de acum cateva saptamani, care a facut inconjurul mass media romanesti, rostita de ministrul Guvernului Romaniei, Teodor Baconschi. Conform acestuia, cetatenii romani se împart in bogaţi harnici si săraci cerşetori. Pe acestia din urma îi trimite in categoria leneşilor asistati social.
Şocheaza nu numai faptul ca declaratia vine de la un diplomat, ministrul de externe, dar si mai uimitor declaraţia vine din gura unui om care de-a lungul vietii a  fost beneficiarul unor prestatii sociale precum indemnizatia sociala, invatamantul gratuit, burse de studiu acordate de statul social, in tara si in strainatate si de indemnizatii de functionar de lux, asa cum sunt indemnizatiile, in lei si in valuta, de diplomat,  ambasador si demnitar al statului, de ministru. Toate aceste beneficii sociale, asistentiale, precum si indemnizatiile i-au fost si îi sunt platite de contribuabilii romani, fie ca acestia sunt bogati sau saraci, mai ales de cei saraci cu salarii mici, pentru ca bogatii sunt foarte puţini si ştiu mai bine cum să evazioneze contributiile de la bugetele de stat.Oare de asta  plateste contribuabilul roman indemnizatia de ministru de externe si celelalte cheltuieli de care domnia sa beneficiaza,pentru a terfeli si improsca cetatenii cu epitetele de sarantoci,lenesi,cersetori!...
Pentru ca nu poate fi calificata decat ca bataie de joc fuga ministrului de externe de raspunderea de a-i reprezenta cu demnitate  pe romani in fata unei multimi de personalitati ale lumii, participante la aniversarea a 90 de ani, de viata si de istorie, a regelui Mihai.
Dupa presedintele Romaniei, absent automotivat de la evenimentul întâlnirii romanilor cu istoria, ministrul afacerilor externe este cea mai importanta functie de reprezentare in strainatate a Romaniei.
Ma întreb faţă de cine ne reprezinta ministrul nostru de externe daca atunci cand niste feţe încoronate vin in tara, el se preface ca are alte treburi?
 Cu cine se întreţine si se însoţeşte el daca persoanele de origine nobila il ocolesc,iar pe cele de conditie umilă le tratează drept cesetori! In loc sa apere demnitatea cetatenilor romani, domnul Baconschi dă apă la moară celor din mass media si din politica unor state europene care lanseaza campanii denigratoare despre Romania ca stat de cersetatori, corupti, hoti si violatori.
Ministrul Baconschi a fost atenţionat in mai multe rânduri de Parlament, inclusiv printr-o motiune pe tema Schengen. Eşecul in atingerea acestui obiectiv, restrictiile impuse romanilor pe piata muncii din statele UE, precum si macularea imaginii romanilor in spatiul european dau măsura superficialitatii si arogantei unui diplomat care s-a remarcat doar printr-un record de voturi aduse de la Paris celui de care depindea promovarea sa.
 Aroganţă faţă de popor, slugărnicie faţă de cei mai bine plasaţi,nu sunt calitati forte pentru un diplomat.
 Am gasit aici motivul pentru care vreau sa ma fac purtatoarea de cuvant a romanilor denigrati de propriul lor ministru de externe. Mai mult, la o revenire asupra declaratiei sale de la Pitesti, domnul Baconschi a accentuat împărţirea romanilor, spunand ca electoratul sau de dreapta l-a înteles. Dar, ce nu a învăţat domnia sa este faptul ca are obligatia sa reprezinte pe toti romanii ca  ministru al Guvernului Romaniei si nu al electoratului înţelegător de dreapta si în dispreţul celui sărac. Daca participa la discursul regelui Mihai din Parlament avea ocazia să înveţe, de la o personalitate de audienţa si prestigiul internationale, compasiunea si solidaritatea cu romanii care se confrunta cu greutatile saraciei si ale bătrâneţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu