luni, 14 noiembrie 2011

Prin nedecontarea screeningului pentru copii cu autism statul pregateste noi loturi de adulti autisti

Intrebare adresata presedintelui CNAS-dr.Lucian Nicolaie Duta


Doamnule Presedinte,


In urma dezbaterii organizata recent la Parlament s-au desprins cateva lucruri .Reprezentantul dvoastra prezent la dezbatere a incriminat persoanele participante:parinti si ONG-uri care sprijina persoanele cu autism ca fiind singurele responsabile pentru sustinerea bolnavilor din familie si Parlamentul ca nu aloca un buget mai mare pentru sanatate.
 La inceputul anului ,Ministerul Sanatatii a publicat un comunicat conform caruia,,Casele de asigurări de sănătate vor deconta, în premieră, atât serviciile specializate de depistare activă precoce a tulburărilor din spectrul autist şi a celor de sănătate mintală asociate, cât şi tratamentul medicamentos necesar, conform unui ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii.
 Ordinul, aflat in dezbatere ,urma sa reglementeze serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.Depistarea activă precoce urma sa se  efectueze  tuturor copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani .
In realitate stim  ca s-au redus numarul intrebarilor din chestionarul de screening,timpul alocat screeningului ca in final sa se renunte cu totul la acesta ,deoarece FNUASS nu poate sustine decontarea .
Hotararea  cred ca s-a luat  in urma unor calcule privind costul si previziunea pentru numarul de cazuri.
Va rog sa precizati  cat costa screeningul pentru depistatrea precoce a TSA?
Ce alte surse si cine se face responsabil pentru depistarea la timp a acestei boli .
Depistarea si interventia timpurie duce la vindecarea sau la ameliorarea starii de sanatate a copiilor,sunt cazuri dovedite.
Indiferenta,lipsa de reactie la o problema grava cu care se confrunta Romania pentru sanatatea si educatia generatiilor viitoare se va naste alte probleme pentru  viitor , cand statul va plati asistenta sociala pe viata pentru autistii adulti sau vor fi ingrijiti in centre inexistente,pentru ca numarul cazurilor creste alarmant fara ca cineva sa se ingrijore de aceasta.
Trag un semnal de alarma si va rog sa aveti in vedere ca nedecontarea screeningului inseamna un nou lot de adulti autisti care vor depinde tot restul vietii de fondul de asigurari sociale si de sanatate.
Va rog sa faceti cunoscut care ar fi suma necesara sustinerii unui Program National de Sreening care ar trebui sa se regaseasca in proiectul de buget pentru 2012?
Ce alte surse sau demersuri recomandati in sustinerea persoanelor cu autism?
Cum comentati propunerea avansata reprezentantului CNAS prezent la dezbatere,din partea parintilor de a refuza sa plateasca taxe si impozite pana ce statul va gasi o solutie si pentru acordarea unor servicii minime destinate copiilor si adultilor cu autism?
 Solicit raspuns scris si verbal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu