Departament Social-organizatia PSD municipiu Bacau-Dezbatere 25.11.2011
“Responsabilitatea sociala- solutie durabila pentru problemele categoriilor defavorizate din Bacau” Sau
„ Profilul saraciei –sursa a adancirii vulnerabilitatii populatiei din orasul Bacau”
Alegerea acestei teme nu a fost intamplatoare. Fiecare dintre noi insine este asaltat de probleme sociale pentru care putem gasi cu greu solutii: somaj si efectele sale devastatoare, insuficienta serviciilor de insertie socio-profesionala, preponderenta prestatiilor sociale in defavoarea acordarii de servicii sociale. In tot acest context haotic, sunt categorii intregi de persoane care parca sunt incurajate sa nu munceasca prin acordarea unor prestatii sociale (bani) in defavoarea crearii de locuri de munca, dezvoltarii de servicii sociale de preventie, etc. Facem parte in prezent, din pacate, dintr-un stat care se poate numi oricum dar nu social, in care lucrurile firesti parca au disparut din vietile noastre, facandu-si loc, din ce in ce mai mult si din ce in ce mai agresiv, anormalitatea.
Care sunt efectele anormalitatii? Le stim cu totii, le vedem, le simtim cu totii: lipsa locurilor de munca inseamna lipsa resurselor financiare care determina pierderea locuintelor, imposibilitatea trimiterii la scoala a propriilor copii, neglijenta medicala dusa la extrem si, mai grav ,incet dar sigur, multi dintre noi se transforma in persoane vulenrabile din punct de vedere psihic.
Viitorul ne apartine, este un viitor in mijlocul caruia se afla oameni, iar statul trebuie sa redevina responsabil pentru ca oamenilor sai sa le poata fi asigurat un trai decent.
Primul nivel de schimbare trebuie să fie unul cultural : să începem să recunoaştem sărăcia din jurul nostru şi, în consecinţă, să luptăm împotriva ei. Sărăcia nu poate fi observată într-un mod prea simplificat şi nici ca suma unor alegeri individuale greşite. Dacă, în mod evident, fiecare este liber să îşi aleagă propriul destin, unii sunt mai puţin liberi decât alţii.
Al doilea nivel de schimbare este legat de sfera politică şi economică. Sărăcia poate fi combătută în special prin intermediul unor decizii politice şi economice eficiente, solide care nu neglijează natura centrală a individului şi demnitatea acestuia şi care sunt orientate spre dreptate socială şi solidaritate.
Al treilea nivel de schimbare este schimbarea socială. Legăturile puternice reprezintă o asigurare socială eficientă împotriva sărăciei şi excluderii. Investiţia în integrare şi solidaritate este o evoluţie pozitivă a convieţuirii noastre comune şi cea mai bună măsură de prevenire a sărăciei.
Participanti: Asociatia Nevazatorilor Bacau,Centrul Daniel,Fundatia de Sprijin Comunitar,DIrestia Judeteana ptr.Potectia Copilului ,presedinta Centrului ptr.victime ale violentei,reprezentanti ai studentilor si reprezentanti ai pensionarilor,Uniunea Generala a Pensionarilor.
Probleme in discutie:
-lipsa locurilor de munca,
-disponibilizarea asistentilor personali,lipsa fondurilor necesarii platii salariilor restante si concediilor pentru asistentii sociali
-saracia si problemele cu care se confrunta familiile cu copii cu sindromul Down,concretizate intr-o petitie adresata Avocatului poporului
-lipsa reprezentarii drepturilor copiilor,a institutiilor care sa monitorizeze si sa solutuioneze problematica minorilor.Demersuri pentru infiintarea unei institutii corespunzatoare Avocatul Copilului.
-lipsa creselor si bonelor
-lipsa fondurilor necesare functionarii corespuzatoare a centrelor pentru varstnici,lipsa centrelor in sine-exista liste de asteptare care se solutioneaza doar prin disparitia prin disparitia naturala a celor care sunt institutionalizati
-nevoia directionarii fondurilor catre adevaratii asistati –se refera la cei care au beneficiat de 416 si accepta aceasta forma de ajutor desi starea lor de sanatate le permite o alta forma de intretinere-psiholog Delia Colac-Centru pentru victime ale violentei.
- Uniunea Generala a Pensionarilor reclama lipsa unui sediu , nevoia de informare a persoanelor varstnice care pe fondul saraciei ajung sa-si vanda casele pacaliti sub o forma sau alta de persoane de rea credinta.Se fac discutii si despre lipsa de reprezentare a pensionarilor in Consiliu de Administratie a Casei de Asigurari de Sanatate .
- Asociatia Nevazatorilor ritica disponibilizarea asistentilor personali ai nevazatorilor care datorita acestui fapt sunt singuri,murdari,nu are cine sa-I hraneasca sis a-I scoata din casa.
Solicita :semafoare acustice pentru nevazatori,covoare tactile la intrarea in magazine ,reclama compotamentul respingator al comerciantilor,
-protejarea meseriilor pentru nevazatori-masajul,kinetoterapia sa fie meserii protejate strict pentru ocuparea si incluziunea acestora in sfera muncii.
-Disparitia policlinicii.sectia de fizioterapie nu este rentabila deoarece serviciile sunt prost platite(preturile sunt neschimbate din 2001 si sunt foarte mici face de cele din privat).S-a redus numarul de procedure de la 10 la 3 ?...
Problemele vor fi analizate .Parte vor constitui propuneri in Consiliul municipal,iar parte necesita analiza si identificare de solutii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu