Zilele medierii la Bacau
Cu totii constatam ca in ultimii ani sistemul juridic românesc este suprasaturat de numărul tot mai mare al dosarelor care se află pe masa judecătorilor spre soluţionare.
Peste un milion de români aşteaptă ca justiţia să pronunţe un verdict în cauzele supuse judecăţii. Şansele ca justiţiabilii să primească un răspuns într-un termen rezonabil, ca urmare a unui proces echitabil, cu respectarea tuturor drepturilor procedurale, sunt minime.
De aceea, se impune a promova, mai mult ca oricând, instituţia medierii în sistemul juridic românesc, ca o alternativă relevantă de soluţionare a conflictelor între părţi.
Prin insasi definitia medierii si avantajele pe care le prezinta medierea pentru parti dar si pentru instantele de judecata,aceasta trebuie privita ca un interes general si nu ca singur interes pentru mediatori.
Privind avantajele medierii pentru magistraţi, se cuvine a sublinia faptul că în fiecare an în instanţele româneşti se soluţionează peste 2 milioane de cauze, dintre care 20% în materie penală. În situaţia în care, conform legii, medierea se poate aplica în orice cauză de natură civilă şi doar parţial în materie penală, teoretic, cel puţin, aproximativ 80% din cauzele aflate pe rolul instanţelor ar putea fi soluţionate prin mediere.
Daca s-a facut un pas important in 2010, acela ca organele judiciare sunt obligate sa informeze partile despre existenta medierii,cred ca initiativa Alinei Gorghiu prin care medierea sa devina procedura prealabila obligatorie pentru anumite cauze este bine venita si chiar da sens institutiei mediatorului,mentionanad ca exista si consens politic pentru a sustine respectivul proiect de lege .
Mai mult in contextul reformei sistemului juridic romanesc,legea medierii trebuie sa devina cat mai curand operationala in desfasurarea actului de justitie,iar institutia medierii sa devina cu adevarat un aliat al justitiei.
Suntem un popor conflictul si in ultimii anii am fost educati sa ne placa scandalul ,dar cred ca oamenii pot fi educati prin prezentarea de alternative .
Traim intr-o lume macinata de conflicte,iar in actualul context politic si economic la nivel european conflictele indiferent de natura lor produc pierderi semnificative in toate domeniile social,politic,economic.
Medierea poate fi principala modalitate de realizare a consensului in situatiile conflictuale.
Exemplele altor state arata importanta medierii ,iata un exemplu , in 2010Belgia În eşecul său repetat de a forma o coaliţie de guvernare si aflată la un pas de scindare a apelat la mediatori pentru a scoate ţara din criză.Ma gandeam cati mediatori ar trebui Romaniei sa aduca la normalitate relatiile dintre oameni .Sustin medierea promovez medierea ca alternativa la consens,sunt aici dintr-un crez,doresc ca oamenii sa inteleaga ca medierea le este benefica .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu