duminică, 8 mai 2011

Lege privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale

,,Social-democratii bacauanii sustin ca proiectul de lege privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale reprezinta un afront adus ONG-urilor care desfasoara activitate de asistenta sociala. Elena Mitrea, senator din partea PSD, a afirmat intr-o conferinta de presa ca statul incearca sa instituie o discriminare prin respectivul proiect de lege, promovand o finantare de 80 la suta din fonduri publice a serviciilor sociale derulate de institutiile de cult.


Pesedistii au organizat o dezbatere cu reprezentantii celor mai importante organizatii care-si desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale:Fundatia Luca-preot Iosub Constantin,Casa Sf.Maria Barati-inspector social robert bulai,Fundatia de Sprijin Comunitar -presedinta Gabriela Achihai,Irina Avornicitei,Betania-presedinte Andre Muit,Centrul Daniel precum si preotul inspector social Eugen Ciuche- Episcopia Romanului si Bacaului. Dezbaterea s-a concentrat pe prevederile continute in proiectul de lege privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale.
Potrivit senatorului Elena Mitrea, proiectul de lege instituie o discriminare a ONG-urilor in raport cu institutiile de cult. Acestea din urma - se afirma in proiect - pot beneficia de subventii de pana la 80 la suta, oferite de stat, pentru serviciile sociale prestate. ONG-urile din sfera asistentei sociale au sarit ca arse, declarandu-se discriminate de stat care le ofera finantari infime, incomparabil mai mici decat cele prevazute a fi date cultelor.
“S-a produs o discriminare prin adoptarea acestei legi de catre Parlament. Statul ofera finantari cultelor in proportie de 80 la suta pentru serviciile sociale prestate, ceea ce discrimineaza ONG-urile si reprezentantii societatii civile care desfasoara astfel de servicii. De altfel, proiectul de lege a fost trimis spre reanalizare Parlamentului de catre presedintele Basescu”, a declarat Mitrea.
Sorin Brasoveanu, seful Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a apreciat drept inutila legea parteneriatului dintre stat si culte, opinand ca exista deja o legislatie consistenta privind reglementarea serviciilor de asistenta sociala. “Noi am ajuns la concluzia ca aceasta lege este inutila. Legea complica inutil lucrurile, mai ales ca exista si un proiect de lege a asistentei sociale. Avem de un an de zile standarde de costuri si standarde de calitate. E drept ca ele trebuie armonizate pentru ca standardele de calitate cerute nu pot fi acoperite cu actualele standarde de costuri. ONG-urile, in esenta, au vrut un tratament egal cu Biserica si cultele”, a opinat Brasoveanu.

Proiectul de lege privind parteneriatul dintre stat si culte pentru finantarea serviciilor sociale a fost promovat in Parlament de catre deputatul democrat-liberal Raluca Turcan. Pe 5 aprilie, presedintele Traian Basescu a remis legea Parlamentului cu o cerere de reexaminare. Concluzia sefului statului a fost ca in forma transmisa spre promulgare, legea este discriminatorie. ,,
(Desteptarea Bacau)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu