luni, 2 mai 2011

Somajul intre statistici si realitate

Intrebare adresata:D-lui Emil Boc prim-ministru,ministru interimar al Ministerului Muncii Familiei si protectiei Sociale

D-le Ministru,

In urma rapoartelor si a statisticilor publicate a reiesit ca rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii martie 2011, la nivel national, a fost de 5, 92%, mai mica cu 0,66 % decat cea din luna februarie a anului 2011 si cu 2,47 %mai mica decat cea din luna martie a anului 2010. Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 539.666 de persoane, cu 60.642 persoane mai putine fata de finele lunii anterioare.
Situatia reala este departe de adevar ,in conditiile in care din 2009 unitati intregi au disparut sau s-au restructurat continuu.Oamenii au ramas fara locuri de munca ,,somerii au fost declarati lenesi pentru ca nu pleaca din tara sa-si caute de lucru,,desi profesori,medici,asistenti personali au plecat in afara granitelor tarii ca urmare a restructurarii si reducerilor salariale.
 Ba suntem asigurati că şomajul va continua să scadă până la finele anului, când rata se va stabiliza undeva în jurul valorii de 5%",conform spuselor preşedintelui ANOFM.
Va intreb cum va fi posibila o scadere continua a ratei somajului cand vorbim in continuare de disponibilizari :Ministerul Administraţiei şi Internelor urmeaza să implementeze unele măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, astfel încât să se asigure încadrarea în cheltuielile bugetare aprobate, potrivit legii, pentru anul 2011".La CFR deasemeni cca 3.000 de salariati urmeaza sa ramana fara loc de munca si poate mai sunt exemple.
Statisticile prezentate  vizeaza doar pe cei ce raman fara locuri de munca, inregistrati,beneficiari ai indeminazatiei de somaj. Din pacat ce este strigator la cer, si lucru care nu face obiectul unei statistici,este ca nimeni nu ia in calcul si numarul persoanelor active fara un loc de munca . De aceea va intreb:
Care este situatia sau daca exista  statistici care fac referire la persoanele care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj,sau ajutor de somaj.
Care este numarul persoanelor active fara un loc de munca?
Care este numarul de persoane in cautarea unui loc de munca.
Raspunsul la aceste intrebari va reflecta situatia reala somajului in Romania.
Cate locuri de munca s-au creat in Romania din 2009 pana in prezent, pentru a ne opri strict la perioada la care face referire statistica.
Cate persoane au plecat din tara in cautarea unui loc de munca in afara granitelor tarii in acesta perioada, in tari care deasemeni se afla in criza economica,dar care spre deosebire de Romania sunt preocupate  de  crearea de locuri de munca.
Solicit raspun scris .

2.05.2011
                                                                                                            Senator Elena Mitrea-Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu