joi, 19 mai 2011

Ziua Internațională a Familiei

Ziua Internațională a Familiei

Sărbătorirea Zilei Internaţionale a Familiei la 15 mai ar fi trebuit sa fie un prilej pentru autoritatile romane de a-si intensifica preocuparile pentru ocrotirea familiei..UE din care facem parte, cu drepturi depline a consolidat acest model prin promovarea solidarităţii şi coeziunii între regiuni recomandand in acest context coordonarea politicilor naţionale în domeniu.

Ce daruri a oferit „PDL si asociatii” pentru familiile din Romania?!!! Iata o succinta inventariere :.

ANULAREA sau diminuarea drastica a:

■ Sprijinului financiar acordat la constituirea familiei,respectiv 200 euro

■Alocaţia pentru nou-născut,acordata la naşterea primilor 4 copii .( Legea de bază a fost abrogată prin Legea nr.118/2010, art.15, lit. j).

■Alocaţia complementară şi alocaţia pentru susţinerea familiei monoparentale de care au beneficiat in anul 2010 36,4% din copiii României au fost transformate din 2011 in „alocaţii pentru susţinerea familiei” prin Legea nr.277/2010, care instituie alocaţia pentru susţinerea familiei, in urma careia au pierdut dreptul cca 100 000 mii de copii.

■Trusoul pentru nou-născuţi - introdus prin Legea nr.482/2006, se acorda o s ingură dată, la naşterea copilului, iar în anul 2010 a avut valoarea de 150 lei. Plăţi restante ale acestei prestaţii se fac şi în prezent, dar acordarea sa a fost eliminată prin Legea nr.118/2010, art.15, lit.g).

■Indemnizaţia pentru creşterea copilului şi stimulentul financiar acordat părinţilor care se reîntorc la locul de muncă- a fost redusa in 2009 cu 15%,iar in 2011,prin ordonanta de urgenta se legifereaza posibilitatea părintelui de a opta pentru cele doaua variante de concediu 1 respectiv 2 ani,care se rezuma tot la o reducere.

■Concediul pentru cresterea copilului asigura o acoperire doar pentru copiii pana in 2 ani, copiii in varsta de 2-3 ani ramanand intr-o proportie covarsitoare in afara sistemului formal de ingrijire.(Lipsa creselor cca.200 la nivelul intregii tari ).In plus, incurajeaza accesarea concediului parental pana la expirarea perioadei maxime, creand premisele pentru o reintrare greoaie a beneficiarilor pe piata muncii. Parintii trebuie degrevati de sarcinile de ingrijirea a copiilor cu influienta asupra ratei crescute ale fertilitatii si ale ocuparii in randul femeilor.

■Programul de acordare a laptelui praf gratuit pentru copii de 0-12 luni a fost instituit prin Legea nr.321/2001 şi oferea beneficiul acordării gratuite de lapte praf necesar pentru copiii care nu pot fi alăptaţi natural de mamele lor. In 2006 prin Ordin al ministerului Sănătăţii s-au introdus criterii foarte stricte de calificare pentru acest program,iar in 2011 prin Hotarare de Guvern programul a fost anulat.

■ Programul „Pachet de rechizite şcolare a fost redus ca valoare prin raportare la indicatorul social de referinta

■Programul „Bani de liceu”-prin reducerea plafonului de venit cu un leu, în anul şcolar 2010-2011 a condus la eliminarea din program a aproape 4000 de elevi (fara a mai detaila efectele comasarii si desfiintarii de scoli).

■Romania a redus considerabil nr.de copii institutionalizati,dar există probleme în ce priveşte şcolarizarea celor din mediul rural şi accesul lor la servicii medicale specializate. "Doar unul din patru copii din mediul rural finalizează studiile liceale, mortalitatea infantilă continuă să fie cea mai mare dintre toate statele din UE, iar copiii cu dizabilităţi au nevoie de mai multe servicii medicale şi sociale decât cele oferite în prezent’

Ingrijorator este si fenomenul migratiei a celor aproape 3 mil.de romani care au lasat sute de mii de copii in grija bunicilor,vecinilor sau chiar singuri

Diferenţa de dezvoltare şi de nivel de trai dintre rural şi urban a provocat deja un val imens de plecări din mediul rural, chiar şi în anii de creştere economică. Incapacitatea guvernului roman de a identifica soluţii acceptabile pentru depăşirea acestei crize şi evidenta distribuire a costurilor crizei concentrat către sectorul public.(unde regăsim imensa majoritate de medicilor, profesorilor din România, sector în care ponderea angajaţilor cu educaţie superioară este de peste 45%) sunt motive care justifică amplificarea recentă a emigraţiei specialiştilor către alte ţări

■Fenomenul violenţei în familie reprezintă o problematică abordată în toate documentele internaţionale referitoare la promovarea şi garantarea drepturilor femeilor şi egalităţii de gen . acest tip de agresiune reprezintă un pericol major pentru femei, care sunt victimele cele mai numeroase. Aproape un milion de femei din România au suferit anual, în mod frecvent, diferite forme de violenţă în familie.. Romania este singura tara care ignora subiectul violenţei în familie. A existat o Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, a existat o Strategie naţională în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului de violenţă în familie,ultima 2005-2007,singura si ultima.Exista o lege care nu rezolva,exista 3 initiative ale parlamentarilor blocate la Camera Deputatilor.

Desigur sunt multe lucruri ingrijoratoare migrarea,natalitatea ,imbatranirea populatiei care reprezinta riscuri sociale si economice si avem responsabilitatea implicarii in cautarea solutiilor.

Guvernul Boc a pus in locul unor politici sociale si a unei legislatii care sa sustina drepturile copiilor , a persoanelor cu dizabilitati in concordanta cu Directivele si Conventiile europene si internationale,majoritatea semnate de statul roman, preocuparea permanenta pentru reducerea alocatiilor bugetare iar printr-o masacrare a legislatiei in domeniu, a golit de continut prevederile constitutionale cu privire la apararea drepturilor fundamentale ale tuturor cetatenilor.



Senator PSD,Elena Mitrea -Bacau

Membra a Comisiei Munca,Familie si Protectie sociala

Membra a Comisiei Egalitate de Sanse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu