luni, 5 martie 2012

Solidaritate intre generatii si imbatranire activa din 2012

 Declaratie plotica -plenul Senatului din 5 martie.2012

Recent,desi tarziu,Romania,prin MMFPS, in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene (CE) in Romania, a lansat  "Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii - 2012".

Acesta,desfasurat sub deviza "Fiecare are rolul sau!", marcheaza aniversarea a 10 `ani de cand a fost adoptat Planul International de Actiune Impotriva Imbatranirii ,semnat in aprilie 2002 de catre toate statele membre ale Uniunii Europene. Prin acest plan, statele semnatare s-au angajat sa promoveze si sa sustina imbatranirea activa, prin includerea in politicile sociale si in programele economice nationale a nevoilor si drepturilor varstinicilor si prin promovarea unei societati pentru toate varstele.

      In acest context, obiectivele stabilite de reprezentantii UE pentru marcarea anului 2012 le vor permite varstnicilor:
- sa ramana in campul muncii si sa-si impartaseasca experienta indelungata;
- sa joace in continuare un rol activ in societate;
- sa duca o viata cat mai sanatoasa si implinita.
      Obiective care pot fi atinse tocmai prin solidaritatea dintre generatii, prin sprijinul reciproc si cooperarea intre persoane de varste diferite, astfel incat fiecare sa isi indeplineasca rolul in cadrul progresului social si al dezvoltarii economice, in conformitate cu nevoile si posibilitatile sale. Intrucat varstnicii reprezinta o categorie tot mai numeroasa a populatiei europene, necesitatea revizuirii politicilor sociale nu mai poate fi negata.
Privita in ansamblu ,persoana varstnica este de cele mai multe ori multiplu dezavantajata prin scaderea resurselor fizice,care nu inseamna totdeauna boala,prin scaderea resurselor financiare sau  prin prezenta unui handicap.
Perioada de criza financiara din Romania anului 2011 a  descalificat varstnicul din lupta sa pentru o existenta decenta .Multi dintre batrani traiesc sub pragul de saracie,multi renunta la facilitatile confortului(caldura,apa,energie),din cauza veniturilor  mici,multi intaresc randurile institutiilor de ocotire sociala si a cantinelor sociale.
Durata de viata in Romania a scazut,iar pensia,indemnizatia,nu acopera taxele si impozitele impovaratoare.In plus batranii traiesc sentimentul frustrant ca datorita numarului in crestere in raport cu populatia activa,ei sunt ,,intretinutii celor care astazi lucreaza,,sintagma atat de mult vehiculata .Aceasta face ca varstnicul sa resimta povara nu doar economic ci si medical,ca fiind un mare consumator de fonduri avand de obicei o pluripatologie si fiind totodata un ,,necotizant,,al tagmei medicale pana mai ieri,spre deosebire de momentul actual,cand a devenit o persoana dorita pe lista medicului de familie,fie chiar si pentru interesul acestuia din urma.
In 2011 CE a invitat autoritatile nationale,regionale si locale,societatea civila si organizatiile sindicale si patronale sa-si asume angajamente privind atingerea anumitor obiective si initierea de masuri,asa incat ,in cursul anului european 2012,sa poata fi obtinute rezultate concrete.Pasul urmator,firesc ar fi trebuit sa fie o invitatie similara,catre aceleasi organisme de la autoritatea nationala privind persoanele varstnice pentru dezvoltarea unor politici sociale viabile si adoptarea unor masuri concrete.
Din pacate spre sfarsitul anului 2011,printr-o intrebare adresata ministerului muncii pe acest subiect,am inteles ca Guvernul din Romania nu  comunicase,nici macar la nivel declarativ ca are in intentie adoptarea unor masuri pentru ralierea la politica europeana privind anul 2012,timp in care UE luase deja masuri de promovare a imbatranirii active in domenii precum strategia de ocupare a fortei de munca,educatia adultilor,sanatatea publica si societatea informationala.
Nu stiu prin ce minune,dar in sfarsit pe 1 martie,a fost lansata si la noi campania pentru varstnici.Actualul ministru al muncii subliniind  ca avem datoria sa nu irosim "resursele uriase si extrem de valoroase pe care persoanele varstnice le reprezinta in plan economic si social",fie si numai ca declaratie,spre deosebire de colegul sau de partid care anul trecut la deschiderea anului scolar ,a facut o gafa monumentala spunand  ca trebuie,,Sa facem in asa fel incat batranii sa devina din ce in ce mai putini".
Ca obiective ale Romaniei,pe care doamna ministru le-a numit ,,interventii posibile"ar fi: program flexibil, locuri de munca adaptate si masuri active pentru angajatori.
Imbatranirea activa presupune trei dimensiuni, conform spuselor doamnei Boghicevici: ,,stimularea lucratorilor de varsta a treia sa ramana pe piata muncii, imbunatatirea oportunitatilor si conditiilor pentru ca persoanele in varsta sa joace un rol important in societate si promovarea sanatatii si a asistentei medicale preventive, menite sa ridice la maximum numarul de ani de viata sanatoasa.,,
Deasemani a promis domnia sa "promovarea unui proiect de lege care are in vedere imbunatatirea actualului sistem de ingrijire la domiciliu si in sistem rezidential a persoanelor varstnice dependente, precum si introducerea unor noi reglementari cu privire la sprijinirea participarii active a persoanelor varstnice, asigurarea protectiei acestora impotriva abuzului si neglijentei, incurajarea unui stil de viata sanatos".Sper ca din graba pentru a recupera neimplicarea de pana acum ,sa nu strice mai mult decat este acest domeniu neatins inca si sa nu aiba soarta altor proiecte :2010-Anul violentei domestice,cand legea privind violenta a fost o initiativa parlamentara si adoptata abia acum in 2012, si,2011-Anul de lupta impotriva saraciei,cand romanii au devenit mai saraci decat au fost si fenomenul se adaceste in continuare.
Cert este ca pe subiectul acestui an, majoritatea tarilor au inceput anul 2012 cu masuri deja aplicabile,pentru care au gandit incepand cu anul 2002,sau macar in cursul anului trecut.Astfel dau exemplul executivului spaniol care a decis ca de la 1 ianuarie 2012, cetatenii romani care sunt ingrjitori/infirmieri la domiciliu, nu mai sunt obligati sa achite nici o cotizatie catre bugetul de stat.Sa vedem ce vor face guvernantii romanii pentru romani in sensul unei campanii adevarate inteleasa in sensul in care a fost gandita.


Senator PSD,Elena MitreaBacau                              

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru articol! Foarte frumos scris! Am mai vazut si eu un proiect dedicat Anului European 2012. Se numeste www.mereutanar.com si este prima platforma web de nominalizare si votare a seniorilor activi din Romania. Suna foarte dragut si interesant!

    RăspundețiȘtergere