vineri, 30 martie 2012

Ziua Mondiala a Asistentei Sociale -2012




 
ASISTENŢA SOCIALĂ CONTEAZĂ

        În luna martie a fiecărui an se sărbătoreste ”Zilele Asistenţei Sociale”, moment de reflecţie şi analiză, de promovare a profesiei la nivel naţional şi de a facilita organizarea unor întâlniri tematice pentru comunitatea asistenţilor sociali. Anul acesta, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România a stabilit organizarea acestor zile în perioada 15-31 martie 2012.
       Tema acestui an este: ”Asistenţa socială contează” şi are ca scop de a educa organizaţiile şi publicul larg despre profesia de asistent social şi de a promova şi a arăta contribuţia asistenţei sociale în cadrul societăţii.
       Strategiile care stau la baza acestui eveniment constau în:
- descrierea situaţiei curente sau a percepţia asupra asistenţilor sociali;
- a facilita implementarea de strategii care să promoveze asistenţii sociali angajatorilor, partenerilor profesionali şi comunităţii. Ideea principală este de a transmite un mesaj pozitiv din partea asistenţilor sociali, făcându-i pe oameni să înţeleagă contribuţia asistenţilor sociali în societate şi de asemenea de a oferi recunoaştere şi mândrie profesiei.
       
Ziua mondiala a Asistentei Sociale se sarbatoreste mai concret in a treia zi de marti din luna martie.Scopul evenimentului este de a  valoriza contributiile asistentilor sociali in societate si face parte dintr-un dialog continuu privind modalitatea de abordare a provocarilor generate de conditiile sociale existente la nivel mondial.
 In cadrul Conferintei Mondiale din 2010 care a avut loc la Hong Kong, asistentii sociali de pretutindeni s-au adunat pentru a incepe un proces de dezvoltare a unei Agende globale de Asistenta Sociala si Dezvoltare Sociala pentru urmatorul deceniu.
 Optimismul oamenilor care au venit a pornit de la credinta ca lumea poate fi schimbata in bine in cazul in care profesiile vor fi impreuna si vor pleda pentru demnitatea si valoarea fiecarei persoane, chemand la o lume mai dreapta si sarbatorind importanta relatiilor umane intr-un mediu sanatos.
Agenda globala pentru Asistenta Sociala si Dezvoltare Sociala ii provoaca pe liderii profesiei pentru:
• asigurarea ca natiunile respecta drepturile fundamentale ale omului la hrana si adapost, imbracaminte si asistenta medicala pentru toti membrii unei societati;
• cresterea sensibilizarii cu privire la saracie ca fiind o incalcare a drepturilor omului in toate tarile;
• punerea in aplicare a politicii IFSW asupra eradicarii saraciei;
• promovarea conceptului Champion the Social Protection Floor Initiative a ONU, care asigura protectie sociala universala la sanatate, educatie, adapost si securitate, asa cum este stipulat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului;
• cresterea imbunatatirii calitatii vietii oamenilor.
Agenda este un efort comun intre Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW), Asociatia Internationala a Scolilor de Asistenta Sociala (IASSW) si Consiliul International pentru Asistenta Sociala (ICSW).
In 2011 subiectul pentru Ziua Mondiala a Asistentei Sociale 2011 a fost „Vocile Asistentei Sociale raspund crizelor globale: impreuna vom dezvolta Agenda”. De Ziua mondiala a asistentei sociale, in 2011, CFCECAS a oferit spatiu, pe pagina de web, www.cfcecas.ro pentru promovarea activitatilor asistentilor sociali, serviciilor de asistenta sociala si organizatiilor in domeniu.
Asistentii sociali  sunt cei care la fiecare apel primit zilnic, raspund crizelor aparute la nivel personal si la nivelul familiei, ei fiind cei care au deschis usile beneficiarilor serviciilor de asistenta sociala si cei care ofera solutii pentru o gama larga de probleme.
Asistentii sociali sunt calificati in analiza conditiilor sociale si stiu cum sa le schimbe pentru a promova o viata demna pentru toti oamenii, in toate comunitatile.
Profesia de asistent social ajuta natiunile pentru a raspunde schimbarilor economice si sociale care afecteaza in mod disproportionat persoanele vulnerabile si comunitatile cu resurse limitate. Lucrand in parteneriat cu multe alte profesii, asistenta sociala promoveaza bunastarea sociala a persoanelor, grupurilor si comunitatilor, facilitand coeziunea sociala in perioadele de schimbare, sustinand si protejand cei mai vulnerabili membri ai societatii.
Cele mai sarace persoane din fiecare tara sunt cele care sufera cel mai mult in cadrul actualei crize financiare mondiale, totodata fiind putin probabil ca acestea sa recupereze pierderile realizate.„Miliarde au fost cheltuite pentru salvarea bancilor din intreaga lume. Este nedrept si scandalos ca pretul pentru acest plan de salvare trebuie sa fie platit de catre persoanele cele mai sarace si mai vulnerabile din lume. De exemplu, in timp ce s-au cheltuit miliarde pentru a stabiliza bancile, bugetul total pentru Programul alimentar mondial al ONU a fost redus la jumatate”, spune Gary Bailey, presedinte al Federatiei Internationale a Asistentilor Sociali (IFSW).
Federatia Internationala a Asistentilor Sociali (IFSW) este o federatie globala de organizatii nationale de asistenta sociala din mai mult de 80 de tari, reprezentand peste 500.000 de asistenti sociali. IFSW are un statut special consultativ in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si Consiliului Economic si Social fiind, de asemenea, acreditata pentru Organizatia Internationala a Muncii, UNICEF si Consiliul Europei. IFSW este o organizatie partenera a ONU Habitat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu